Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
COMPARATÓR, comparatoare, s. n. Instrument de măsură format dintr-un șurub micrometric și două microscoape, care servește la măsurarea distanței dintre două puncte sau dintre două repere. – Din fr. comparateur.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
COMPARATÓR, -OÁRE adj. Care face o comparație, care determină o comparație. // s.n. Aparat care servește la determinarea lungimilor, a distanței dintre două puncte sau dintre două repere. ♦ Instrument care servește la compararea riglelor divizate. ♦ Circuit care permite compararea a două informații care intră în calculatorul electronic. [Cf. fr. comparateur].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COMPARATÓR s. n. 1. instrument de măsurat pentru compararea a două mărimi sau a dimensiunilor unor piese față de aceea a unui etalon. 2. aparat pentru măsurarea defazajului și a raportului dintre amplitudinile a două tensiuni sinusoidale. 3. circuit care permite compararea a două informații intrate în calculatorul electronic. 4. segment al sistemului nervos central care compară efectul obținut cu forma optimă a acțiunii. (<fr. comparateur)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
comparatór s. n., pl. comparatoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
COMPARATÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) Care face o comparație. /<fr. comparateur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
COMPARATÓR2 ~oáre n. Instrument de măsură al cărui principiu de funcționare este bazat pe comparația unor mărimi date cu un etalon. /<fr. comparateur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)