Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: compensa (verb tranzitiv) , compensare (substantiv feminin)   
COMPENSÁRE, compensări, s. f. Acțiunea de a (se) compensa și rezultatul ei. – V. compensa.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
COMPENSÁRE s.f. Acțiunea de a (se) compensa și rezultatul ei; compensație. ♦ Schimb prin care cumpărările și vânzările se fac prin trecere de la un proprietar la altul fără a deplasa titluri sau bani. [< compensa].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COMPENSÁRE s. f. 1. acțiunea de a (se) compensa. 2. restabilire a echilibrului proceselor psihofiziologice prin reacții sau impulsuri orientate în sens opus. ◊ mecanism biologic de menținere și redresare a funcțiilor vitale ale organismului, în cazul lezării sau îndepărtării unor organe ori părți anatomice. 3. operație comercială, constând dintr-un schimb echivalent de mărfuri și servicii între vânzător și cumpărător, fără utilizarea mijloacelor de plată. ◊ operație financiară prin care se reglează raportul dintre vânzare și puterea de cumpărare. 4. retribuție pentru un drept nefolosit. 5. reducere sau anulare a tensiunii electrice aplicate unui circuit prin introducerea unei tensiuni electromotoare suplimentare. (< compensa)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
COMPENSÁRE s. 1. echilibrare. (~ celor două fenomene.) 2. v. despăgubire.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
compensáre s. f., g.-d. art. compensării; pl. compensări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
COMPENSÁ, compensez, vb. I. 1. Tranz. A înlocui ceva consumat sau cheltuit prin altceva (egal în valoare); a completa, a înlocui ceva insuficient cu altceva; a echilibra. ♦ A îndrepta un rău printr-un bine; a răsplăti în mod corespunzător; a despăgubi. 2. Tranz. (Fiz.) A micșora sau a anula efectul unei anumite acțiuni. 3. Tranz. și refl. (Med.) A face să-și revină sau a-și reveni la o stare de funcționare normală, de echilibru. – Din fr. compenser, lat. compensare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A COMPENSÁ ~éz tranz. 1) (pierderi, lucruri consumate sau cheltuite) A acoperi printr-o compensație. 2) (daune, prejudicii) A plăti atât cât costă, acoperind paguba; a despăgubi; a răsplăti. 3) (efectul unor forțe) A neutraliza în mod reciproc. 4) (organisme) A face să se compenseze. /<fr. compenser, lat. compensare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE COMPENSÁ se ~eáză intranz. A-și restabili echilibrul funcțional; a reveni la starea de funcționare normală. /<fr. compenser, lat. compensare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
COMPENSÁ vb. I. tr. 1. A înlocui ceva (consumat, deteriorat etc.) prin altceva egal (în valoare etc.); a da un echivalent; a despăgubi. 2. A determina valoarea mijlocie sau cea mai probabilă a unui șir de măsuri, ale căror rezultate brute sunt afectate de erori accidentale. 3. (Fiz.) A micșora sau a anula efectul unei acțiuni. ♦ A înlătura erorile de deviație ale unei busole. 4. (și refl.; med.) A(-și) reveni la o stare de echilibru, de funcționare normală. [< fr. compenser, cf. it., lat. compensare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COMPENSÁ vb. I. tr. 1. a înlocui ceva consumat, cheltuit, prin altceva; a da un echivalent; a despăgubi. 2. a determina valoarea mijlocie sau cea mai probabilă a unui șir de măsuri, ale căror rezultate brute sunt afectate de erori accidentale. 3. (fiz.) a micșora sau a anula efectul unei acțiuni. ◊ a înlătura erorile de deviație ale unei busole. II. tr., refl. (med.; despre organe) a(-și) reveni la o stare de echilibru, de funcționare normală. (< fr. compenser, lat. compensare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
COMPENSÁ vb. 1. a (se) echilibra. (Cele două forțe se ~.) 2. a (se) contrabalansa, a (se) cumpăni, a (se) echilibra, a precumpăni, (livr.) a (se) pondera. 3. v. despăgubi.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
compensá vb., ind. prez. 1 sg. compenséz, 3 sg. și pl. compenseáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
compenséz v. tr. (lat. com-pensare. V. compendiŭ, apes, pensiune). Cumpănesc valoarea a doŭă lucrurĭ (paguba cu cîștigu, binele cu rău).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)