Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
COMPRESÓR, -OÁRE, compresori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care comprimă. 2. S. n. Mașină, cu piston și cu rotor, întrebuințată pentru ridicarea presiunii unui gaz. 3. S. n. Cilindru metalic masiv, cu tracțiune animală sau mecanică, servind la îndesarea terasamentelor, nivelarea șoselelor etc. 4. S. n. (În sintagma) Compresor de dinamică = aparat electronic care realizează compresia dinamicii semnalelor electrice. 5. S. n. (Med.) Instrument cu care se strânge un vas sanguin în timpul unei operații. – Din fr. compresseur.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
COMPRESÓR s.n. 1. Mașină cu care se ridică presiunea unui gaz. 2. Mașină rutieră, formată dintr-un cilindru masiv și greu, care servește la nivelarea drumurilor. 3. Instrument chirurgical cu care se face o compresiune (mai ales la un vas sanguin). // adj. Care comprimă. [< fr. compresseur].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
COMPRESÓR, -OÁRE I. adj. care comprimă. II. s.n. 1. mașină de forță, pneumatică, servind la comprimarea unui gaz. 2. utilaj rutier autopropulsat format dintr-un cilindru masiv și greu, pentru compactarea terasamentelor. 3. instrument chirurgical cu care se face o compresiune (4). 4. aparat electronic care saturează la nivel optim un semnal muzical. (<fr. compresseur)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
compresór adj. m., pl. compresóri; f. sg. și pl. compresoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
compresór s. n., pl. compresoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
compresór, -oáre adj. (lat. compressor). Care comprimă. S. n., pl. oare. Aparat de comprimat (gazurile).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
COMPRESÓR ~oáre n. 1) Instalație care servește la comprimarea unui gaz. 2) Mașină cu tăvălugi folosită pentru îndesarea și nivelarea materialelor așternute pe șosele; compactor. 3) Dispozitiv care comprimă plantele în timpul secerării. 4) Instrument cu care se strâng capetele vaselor sangvine în timpul intervențiilor chirurgicale. /<fr. compresseur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)