Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CONDÓR, condori, s. m. Cel mai mare vultur, cu capul și cu gâtul golaș, complet mut, care trăiește în munții Americii de Sud (Sarcorhamphus gryphus). [Acc. și: cóndor] – Din fr. condor.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CONDÓR s.m. Specie de vultur foarte mare care trăiește în munții Americii de Sud. [Acc. și cóndor. / < fr. condor, cf. sp., peruv. condor].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CONDÓR/CÓNDOR s. m. vultur foarte mare, cu capul și gâtul golaș, în Anzii C********i. (< fr., sp. condor)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
cóndor și -ór m. (sp. cóndor, d. peruvianu cuntur). Un fel de vultur colosal care trăĭește pin [!] Anzĭ (sarcoramphus gryphus).
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CONDÓR ~i m. Specie de vultur, de talie mare, cu penaj negru, cu pete albe pe aripi, cu capul și gâtul golaș, mut, care trăiește în munții din America de Sud. [Acc. și cóndor] /<fr. condor
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
condór/cóndor s. m., pl. condóri/cóndori
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CÓNDOR (‹ fr.) s. m. Cea mai mare păsare de pradă (c. 1-1,5 m lungime, peste 3 m la anvergura aripilor), din ordinul falconiformelor care trăiește în Anzi, la 2.000-6.000 m altitudine, cu penaj gri-albăstrui, capul și gîtul golașe, gulerul și aripile pe jumătate cenușii-deschis, complet mut (Vultur gryphus). ◊ C. californian = pasăre răpitoare de zi, din ordinul falconiformelor, de c. 1 m lungime, care trăiește în S Californiei, cu penaj cenușiu și vîrful aripilor albicios; pe cale de dispariție (c. 70 de exemplare), este ocrotit (Gymnogyps californianus).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)