Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: contamina (verb tranzitiv) , contaminare (substantiv feminin)   
CONTAMINÁRE, contaminări, s. f. Acțiunea de a (se) contamina și rezultatul ei. – V. contamina.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CONTAMINÁRE s.f. Acțiunea de a (se) contamina și rezultatul ei. ♦ (Lingv.) Contaminație. [< contamina].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CONTAMINÁRE s. v. molipsire.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
contamináre s. f., g.-d. art. contaminării; pl. contaminări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CONTAMINÁ, contaminez, vb. I. 1. Tranz. A transmite o boală molipsitoare; a infecta, a molipsi. 2. Refl. (Lingv.; despre două limbi) A se încrucișa; (despre două cuvinte) a se influența reciproc (schimbându-și forma). 3. Fig. A influența, a înrâuri. – Din fr. contaminer, lat. contaminare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A CONTAMINÁ ~éz tranz. A face să se contamineze; a contagia; a infecta; a molipsi; a umple. /<fr. contaminer, lat. contaminare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE CONTAMINÁ mă ~éz intranz. A se îmbolnăvi, venind în contact cu o sursă de infecție; a contracta o infecție; a se contagia; a se infecta; a se molipsi; a se umple. /<fr. contaminer, lat. contaminare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CONTAMINÁRE ~ări f. 1) v. A CONTAMINA. 2) Contopire a două cuvinte sau construcții gramaticale datorită asemănării lor semantice. /v. a contamina
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CONTAMINÁ vb. I. 1. tr., refl. A transmite sau a căpăta o boală molipsitoare; a (se) infecta; a (se) molipsi. 2. refl. (Despre două limbi) A se încrucișa; (despre două cuvinte) a se influența reciproc. [< fr. contaminer, cf. it., lat. contaminare – a amesteca].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CONTAMINÁ vb. I. tr., refl. a transmite agenți patogeni; a (se) infecta; a (se) molipsi. II. refl. (despre două limbi) a se încrucișa; (despre două cuvinte) a se influența reciproc (schimbându-și forma); (despre elemente folclorice) a se întrepătrunde. III. tr. (fig.) a influența, a înrâuri. (< fr. contaminer, lat. contaminare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CONTAMINÁ vb. v. molipsi.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
contaminá vb., ind. prez. 1 sg. contaminéz, 3 sg. și pl. contamineáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
contaminațiúne f. (lat. contaminátio, -ónis). Acțiunea de a contamina. – Și -áție și -áre.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
contaminéz v. tr. (lat. con-taminare, din tagminare, d. tángere, a atinge. V. contact). Molipsesc. Fig. Profanez. Filol. Influențarea unuĭ cuvînt de altu, ca a exploada (cum zic ignoranțiĭ îld. a exploda) supt [!] influența luĭ a exploata.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CONTAMINÁRE (‹ fr., lat.) s. f. 1. Acíunea de a (se) contamina și rezultatul ei; infectare, molipsire, contagiune. ◊ C. radioactivă = pătrundere a unei substanțe radioactive într-un mediu sau într-un organ viu (animal sau vegetal), consecutivă unei explozii nucleare sau accidentelor produse în instalațiile de utilizează asemenea substanțe. 2. Modificare a formei unui cuvînt sau a unei construcții gramaticale sub influența altor cuvinte sau construcții asemănătoare. 3. Îmbinare a două sau a mai multe texte sau fragmente de texte, din care rezultă o operă nouă. Utilizată ca procedeu stilistic, în vederea obținerii unor efecte comice. Apare și în unele specii folclorice (descîntecele sînt frecvent contaminate cu blesteme).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)