Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CORPORÁL, -Ă, corporali, -e, adj. Care ține de corp (I 1), privitor la corp; aplicat corpului; trupesc. ◊ Percheziție corporală = percheziție făcută unei persoane pentru a vedea dacă nu ascunde sub haine, în buzunarele hainelor etc. arme sau alte obiecte cu care ar putea ataca pe cineva sau distruge ceva. Pedeapsă corporală = sancțiune care constă în lovituri sau în torturi aplicate unui delincvent. – Din fr. corporel, lat. corporalis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CORPORÁL, -Ă adj. De, pentru corp, privitor la corp; trupesc. ◊ Pedeapsă corporală = pedeapsă care se aplica în trecut delincvenților, constând din lovituri sau torturi. [Cf. fr. corporel].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CORPORÁL, -Ă adj. 1. pentru corp, privitor la corp; trupesc. ♦ pedeapsă ~ă = pedeapsă prin lovituri și torturi, care se aplica în trecut delincvenților; percheziție ~ă = percheziție făcută cuiva pentru a vedea dacă nu ascunde sub haine arme sau alte mijloace de atac. 2. cu corp, material. (< fr. corporel, lat. corporalis)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CORPORÁL adj. fizic, trupesc. (Sub aspect ~ ...)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Corporal ≠ incorporal, necorporal
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
corporál adj. m., pl. corporáli; f. sg. corporálă, pl.corporále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
corporál, -ă adj. (lat. corporalis). Care are corp: Dumnezeŭ nu e corporal. Relativ la corp, trupesc: pedeapsă corporală. Adv. Trupește.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CORPORÁL ~ă (~i, ~e) Care ține de corp; propriu corpului; trupesc. ◊ Percheziție ~ă control efectuat asupra unei persoane pentru a descoperi dacă nu ascunde ceva în haine sau sub ele. Pedeapsă ~ă sancțiune prin care vinovatul era bătut sau torturat. /<fr. corporel, lat. corporalis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)