Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: corupe (verb tranzitiv) , corupt (adjectiv)   
CORÚPT, -Ă, corupți, -te, adj. (Despre oameni) Care se abate de la morală; d*******t, depravat, stricat. ♦ (Despre cuvinte, termeni, fraze etc.) Deformat, stricat, alterat. – V. corupe.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CORÚPT, -Ă adj. (Despre oameni) Stricat, depravat, p*******t. ♦ (Despre cuvinte, fraze etc.) Deformat. [Cf. lat. corruptus].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CORÚPT, -Ă adj. 1. stricat, depravat, p*******t. 2. (despre cuvinte, fraze) deformat. (< lat. corruptus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CORÚPT adj. 1. decăzut, depravat, d*******t, destrăbălat, dezmățat, imoral, nerușinat, p*******t, stricat, vicios, (livr.) libertin, (rar) deșănțat, (pop. și fam.) parșiv, (pop.) deșucheat, (înv. și reg.) rușinat, (reg.) șucheat, teșmenit, (înv.) aselghicesc, demoralizat, spurcat, (fig.) putred. (Om ~.) 2. deformat, stricat. (Forme lexicale ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Corupt ≠ onest, integru, necorupt
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
corúpt, -ă adj. Stricat, depravat. Mituit.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
CORÚPE, corup, vb. III. 1. Tranz. și refl. A (se) abate de la linia moralității, corectitudinii sau datoriei; a (se) p******i; a (se) deprava. 2. A face ca o idee, un fenomen social, un sentiment etc. să-și piardă integritatea, puritatea etc.; a (se) deforma; a (se) strica. [Perf. s. corupsei, part. corupt.Var.: (înv.) corúmpe, (rar) conrúpe vb. III] – Din lat. corrumpere (după rupe).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A CORÚPE corúp tranz. 1) A modifica în rău; a deforma; a p******i. ~ datinile. 2) A face să se corupă. /<lat. corrumpere
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE CORÚPE mă corúp intranz. 1) A ajunge în stare de declin moral; a se declasa; a degenera; a degrada; a se vicia; a se p******i; a decădea. 2) (despre idei, sentimente, fenomene sociale etc.) A pierde integritatea sau puritatea inițială. /<lat. corrumpere
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CORÚPE vb. III. 1. tr., refl. A (se) abate de la moralitate, de la corectitudine sau de la datorie. 2. tr. A strica, a deforma, a denatura (idei, sentimente, moravuri etc.). [P.i. corúp, perf.s. -rupsei, part. -rupt, var. conrupe vb. III. / cf. it. corrompere, fr. corrompre, lat. corrumpere, după rupe].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CORÚPE vb. tr., refl. 1. a (se) abate de la moralitate, corectitudine sau datorie. 2. a face să-și piardă, a-și pierde integritatea, puritatea etc.; a (se) strica, a (se) denatura. (< lat. corrumpere)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CORÚPE vb. 1. a decădea, a (se) deprava, a (se) d******a, a (se) destrăbăla, a (se) p******i, a (se) strica, a (se) vicia, (rar) a (se) dezmăța, (înv.) a (se) sminti. (S-a ~ într-un mediu imoral.) 2. v. seduce. 3. a (se) deforma, a (se) strica. (O limbă care s-a ~ sub influența ...)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
corúpe (corúp, corúpt), vb.1. A p******i, a deprava. – 2. A face ca o idee, un sentiment etc. să-și piardă puritatea; a deforma, a strica. Lat. corrumpere (sec. XIX), adaptat la conjugarea lui a rupe.Der. corupt, adj.; corupător, adj.; coruptor, adj., din fr. corrupteur; corupție, s. f., din fr.; coruptibil, adj.; coruptelă, s. f., din lat. corruptela (sec. XIX).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
corúpe vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. corúp; part. corúpt
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
corúp, -rúpt, a -rúpe v. tr. (lat. con-rúmpere, d. con-, împreună, și rúmpere, a rupe. V. e- și i-rup). Stric, alterez: căldura corupe laptele, miazmele corup aeru. Fig. Depravez: a corupe obiceĭurile. Mituĭesc: a corupe un judecător. V. refl. Mă stric, mă depravez. Evoluez: cuvintele se corup. – Fals conrup.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)