Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: crea (verb tranzitiv) , creare (substantiv feminin)   
CREÁRE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare; inventare. [Pr.: cre-a-] – V. crea.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CREÁRE s.f. Acțiunea de a crea; înfăptuire, producere, concepere. [< crea].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CREÁRE s. 1. v. inventare. 2. v. făurire. 3. (BIS.) facere, zidire, (înv.) tocmeală. (~ lumii, după Biblie.) 4. v. înființare. 5. v. constituire. 6. alcă-tuire, compunere, elaborare, întocmire, realizare, redactare, scriere, scris, (înv.) izvodire, redacție, redijare. (~ unei opere valoroase.) 7. v. formare. 8. v. provocare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
creáre s. f. (sil. cre-a-), g.-d. art. creării; pl. creări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CREÁ, creez, vb. I. Tranz. 1. A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înființa; a organiza. ♦ A inventa, a născoci; a concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta cu pricepere și originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, un film etc. [Prez. ind. pers. 1 pl. creăm, ger. creând] – Din fr. créer, lat. creare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A CREÁ creéz tranz. 1) A realiza prin efort fizic sau intelectual; a face. 2) A produce în urma unui efort (intelectual sau fizic) susținut; a plăsmui; a realiza. *a crea un rol a interpreta cu multă pricepere și originalitate un rol. [Sil. cre-a] /<fr. créer, lat. creare
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CREÁ vb. I. tr. 1. A produce, a face ceva care nu exista mai înainte; a întemeia, a înființa, a organiza. ♦ A inventa; a plăsmui, a născoci, a compune, a scrie (o operă literară etc.). 2. A pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră etc.). 3. (Teatru) A crea un rol = a interpreta cu pricepere și originalitate un rol. [Pron. cre-a, p.i. creéz, 3,6 creeáză, 4 creăm, ger. creând, part. creat. / cf. lat. creare, fr. créer].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CREÁ vb. tr. 1. a face ceva care nu exista înainte; a întemeia, a înființa, a organiza. ◊ a inventa; a plăsmui, a compune, a scrie (o operă). 2. a pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră). 3. (teatru) a ~ un rol = a interpreta cu pricepere și originalitate un rol. (< fr. créer, lat. creare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CREÁ vb. 1. v. inventa. 2. v. făuri. 3. (BIS.) a face, a zidi. (Biblia scrie că Dumnezeu a creat lumea.) 4. v. înființa. 5. v. constitui. 6. a alcătui, a compune, a elabora, a întocmi, a realiza, a redacta, a scrie, (înv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A crea o operă valoroasă.) 7. v. forma. 8. v. provoca. 9. v. aduce.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A crea ≠ a demola, a distruge, a nimici, a strivi
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
creá (-eéz, -át), vb.1. A face, a produce, a înființa. – 2. A inventa, a concepe. Lat. creare (fr. créer, sec. XIX). – Der. creați(un)e, s. f.; creator, s. m.; creatură, s. f.; recrea, vb.; recreație, s. f.; procrea, vb. din fr.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
creá vb.,. ind. prez. 1 sg. creéz, 3 sg. și pl. creeáză, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 sg. și pl. creéze; ger. creând; part. creát
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
creațiúne (ea 2 silabe) f. (lat. creátio, -ónis. V. crăcĭun). Acțiunea de a crea, facere: creațiunea lumiĭ. Universu, totalitatea ființelor. Lucru creat: creațiune folositoare. Înființare: a crea o școală. – Și -áție și -áre.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink
creéz, a creá v. tr. (lat. creare.Creez, creĭază [că ea devine ĭa după vocală], creăm și creem, creînd și creind. V. pro- și re-creez). Fac din nimic: Dumnezeŭ a creat lumea. Înființez: a crea o școală, o catedră. Inventez, scornesc: a crea o legendă. Constituĭ, instituĭ: a crea o rentă. – Nu e greșit a scrie creĭez, creĭem (ee pron. eĭe), dar e absolut greșit creĭa, creĭat îld. crea, creat. V. produc.
Sursa: Dicționaru limbii românești | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)