Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
CROMOZÓM, cromozomi, s. m. (Biol.) Corpuscul al nucleului, purtător al caracterelor ereditare, care se formează în timpul diviziunii celulei și care este variabil ca formă la fiecare specie. – Din fr. chromosome.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
CROMOZÓM s.m. Particulă care ia naștere din nucleul unei celule în timpul diviziunii ei. [< fr. chromosome, cf. gr. chroma – culoare, soma – corp].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
CROMOZÓM s. m. element structural care ia naștere din nucleul celulei în timpul mitozei, purtător al caracterelor ereditare. (< fr. chromosome)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
CROMOZÓM s. (BIOL.) cromozom s****l v. alozom; cromozom somatic v. autozom.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
cromozóm s. m., pl. cromozómi
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
CROMOZÓM ~i m. biol. Element structural al nucleului celular la plante și la animale, care deține informația ereditară specifică. /<fr. chromosome
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
CROMOZÓM (‹ fr. {i}; {s} cromo- + gr. soma „corp”) s. m. Unitatea genetică, structurală, constantă, a nucleului, cu organizare și funcții proprii, cu însușire de autoreproducere și care deține informația ereditară specifică. Este constituit din acizi nucleici (DNA și RNA) și substanțe proteice; poate avea aspect de filament, bastonaș, elipsă sau sferă; dimensiunile variază între 1 și 100 μ; numărul lor, constant pentru fiecare specie animală sau vegetală, variază de la 2 (Ascaris megalocephala univalens) la 100 sau mai mulți (lepidoptere, crustacee decapode). ◊ C. s****l (de s*x) = c. specializat, care determină s*xul organismului; are patru tipuri: c. X, care există asociat cu unul identic, la unul din s*xe (XX), ori cu un altul, diferit de el (c. Y) sau nu are nici o pereche, la celălalt s*x (XY sau XO); c. Y, specializat, cu acțiune masculizantă, la s*xul heterozigot, unde există asociat cu un c. X (XY, masculin) și absent la s*xul h*******t (XX, feminin); c. W și c. Z, prezenți la animale; sin. alozom, heterocromozom, heterozom.C. somatic = oricare dintre c. unui organism, cu excepția celor de s*x.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)