Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
DENSITÁTE, densități, s. f. 1. Mărime fizică definită prin raportul dintre masa și volumul unui corp; masă specifică. ◊ Densitate relativă = raportul dintre densitatea unei substanțe și densitatea apei. ♦ Numărul de obiecte sau de ființe de pe o unitate de arie sau de lungime. ◊ Densitate de curent electric = raportul dintre intensitatea curentului electric care trece printr-un conductor și secțiunea transversală a acestuia. Densitatea (medie) a populației = numărul de locuitori care revin (în medie) pe o unitate de suprafață a unui anumit teritoriu. Densitatea rețelei hidrografice = raportul dintre lungimea rețelei de râuri și canale și suprafața dată. 2. Faptul de a fi dens; desime. – Din fr. densité, lat. densitas, -atis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DENSITÁTE s.f. 1. Faptul, calitatea de a fi dens; desime. 2. Raportul dintre masa și volumul unui corp. ♦ Număr, cantitate de obiecte aflate pe o suprafață sau pe o lungime luate ca unitate. [Cf. lat. densitas, fr. densité].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DENSITÁTE s. f. 1. faptul, calitatea de a fi dense. 2. raportul dintre masa și volumul unui corp; masă specifică. 3. număr, cantitate de obiecte aflate pe o suprafață sau pe o lungime luate ca unitate. ◊ raportul dintre populație și teritoriul ocupat de aceasta. (< fr. densité, lat. densitas)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DENSITÁTE s. 1. (FIZ.) masă specifică. (~a unui corp.) 2. desime. (Ce ~ au puieții?)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
densitáte s. f., g.-d. art. densității; pl. densități
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DENSITÁTE ~ăți f. 1) Caracter dens; desime. 2) Raport dintre masa și volumul unui corp. 3) Cantitatea de elemente omogene pe o unitate de spațiu. ~atea populației. [Art. densitatea; G.-D. densității] /<fr. densité, lat. densitas, ~atis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)