Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge, a face să se împrăștie sângele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o] – Des1- + congestiona (după fr. décongestionner).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DESCONGESTIONÁ vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. ♦ (Fig.) A înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. décongestionner].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DESCONGESTIONÁ vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. 2. (fig.) a înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. (după fr. décongestionner)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
descongestioná vb. (sil. -ti-o-), ind. prez. 1 sg. descongestionéz, 3 sg. și pl. descongestioneáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
A DESCONGESTIONÁ ~éz tranz. A face să se descongestioneze. /des- + a congestiona
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE DESCONGESTIONÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) (despre organe sau părți ale corpului) A se elibera de o congestie. 2) (despre localități, regiuni) A se elibera de surplusuri de populație. 3) (despre căi de comunicație) A deveni mai puțin aglomerat; a dezaglomera. /des- + a (se) congestiona
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)