Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: dispersa (verb tranzitiv) , dispersat (adjectiv)   
DISPERSÁT, -Ă, dispersați, -te, adj. Împrăștiat. ◊ Atenție dispersată = atenție distributivă, v. distributiv; p. ext. lipsă de concentrare, neatenție. – V. dispersa.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DISPERSÁT, -Ă adj. Împrăștiat, risipit. ◊ Atenție dispersată = atenție distributivă; lipsă de concentrare. [< dispersa].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DISPERSÁT adj. v. împrăștiat.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
DISPERSÁ, disperséz, vb. I. Tranz. și refl. A (se) împrăștia, a (se) răspândi, a (se) risipi în toate părțile. ♦ (Chim.) A realiza o dispersie sau a fi în stare de dispersie. ♦ Refl. (Fiz.; despre unde) A se descompune într-un spectru de unde cu frecvențe diferite. ♦ Tranz. și refl. (În timp de război) A (se) deplasa în chip organizat (populația, instituțiile etc.) din centrele aglomerate, în regiuni mai ferite. – Din fr. disperser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A DISPERSÁ ~éz tranz. A face să se disperseze. /<fr. disperser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE DISPERSÁ mă ~éz intranz. 1) A se răspândi în diferite direcții sau pe un spațiu mai mare; a se împrăștia; a se risipi. 2) chim. (despre particule de substanțe) A produce o dispersie. 3) chim. (despre substanțe) A fi în dispersie. 4) fiz. (despre unde, radiații) A se descompune într-un spectru de unde cu frecvență diferită sau de radiații monocromatice. 5) (populația sau instituțiile dintr-o localitate mare) A se evacua din centrele aglomerate, care pot fi atacate de inamic, în regiuni mai îndepărtate. 6) (despre persoane) A se ocupa de activități foarte variate. /<fr. disperser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DISPERSÁT ~tă (~ți, ~te) v. A DIS-PERSA și A SE DISPERSA.Atenție ~tă a) atenție împrăștiată; b) lipsă de concentrare. /v. a (se)dispersa
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DISPERSÁ vb. I. tr., refl. A (se) împrăștia, a (se) răspândi (în toate părțile). ♦ tr. A împrăștia organizat populația, instituțiile etc. în timp de război pentru a nu constitui obiective vizibile. [< fr. disperser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DISPERSÁ vb. I. tr., refl. a (se) împrăștia, a (se) răspândi. ◊ (chim.) a realiza o dispersie, a se afla în stare de dispersie. II. tr. a împrăștia organizat populația, instituțiile etc. în timp de război, pentru a nu constitui obiective vizibile. ◊ a dispune unitățile militare pe subunități în raioane la distanțe mari, pentru a reduce posibilitățile inamicului de a le nimici. (< fr. disperser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DISPERSÁ vb. v. împrăștia.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A (se) dispersa ≠ a (se) concentra
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
dispersá vb., ind. prez. 1 sg. disperséz, 3 sg. și pl. disperseáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)