Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: distila (verb tranzitiv) , distilare (substantiv feminin)   
DISTILÁRE, distilări, s. f. Acțiunea de a distila.V. distila.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
DISTILÁRE s.f. Acțiunea de a distila și rezultatul ei; distilație. [< distila].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DISTILÁRE s. f. 1. trecere a unui lichid în stare de vapori prin fierbere, curmată de condensarea acestora, în scopul separării lichidului condensat de reziduuri. 2. vaporizare a lichidelor în unele materii solide sau rezultate din descompunerea termică a acestora. (< distila)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DISTILÁRE s. (CHIM.) distilație, (înv.) spiritualizare, spiritualizație. (~ alcoolului.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
distiláre s. f., g.-d. art. distilării; pl. distilări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DISTILÁ, distilez, vb. I. Tranz. A trece un lichid în stare de vapori prin fierbere și a condensa vaporii astfel obținuți (pentru a separa un component lichid). – Din fr. distiller, lat. distillare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A DISTILÁ ~éz tranz. (lichide) A curăța de substanțe străine prin evaporare și condensare succesivă. /
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
DISTILÁ vb. I. tr. A transforma în vapori un lichid și a-l condensa după aceea pentru a separa astfel din el corpurile nevolatile pe care le conține. [P.i. -lez, 3,6 -lează. / < fr. distiller, it. distillare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
DISTILÁ vb. tr. a efectua o distilare. (< fr. distiller, lat. distillare)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
DISTILÁ vb. (înv.) a spiritualiza. (A ~ alcoolul.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
distilá vb., ind. prez. 1 sg. distiléz, 3 sg. și pl. distileáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
DISTILÁRE (‹ distila, după fr. distillion) s. f. 1. trecere a unui lichid în stare de vapori prin încălzire până la fierbere, urmată de condensarea vaporilor obținuți. Ea poate fi efectuată la presiune normală (atmosferică), la presiune redusă sau la presiune ridicată. ◊ D. simplă = d. la care lichidul se încălzește până la fierbere într-un blaz de d., vaporii formați trecând direct în condensator; se folosește când diferența de volatilitate între doi componenți este foarte mare. ◊ D. fracționată = operație prin care se separă unul câte unul, dintr-un amestec lichid, diverșii lui componenți după punctul de fierbere, prin d. și colectarea separată a fracțiunilor condensate. ◊ D. în vid = d. la presiune redusă, folosită pentru a coborî punctul de fierbere a substanțelor care se vaporizează la temperaturi înalte, cu scopul de a evita descompunerea lor. ◊ D. azeotropă = separare a doi componenți cu puncte de fierbere apropiate, prin adăugarea altui component care formează un amestec azeotropic cu unul dintre componenții inițiali. ◊ D. moleculară = d. realizată la presiune atât de joasă, încât moleculele desprinse de pe suprafața de evaporare a lichidului ajung la suprafața de condensare fără a se ciocni de alte molecule; se folosește la purificarea substanțelor care se descompun la temperaturi ridicate. ◊ D. primară = d. fracționată a țițeiului, la presiunea atmosferică, în vederea obținerii diverselor fracțiuni petroliere distilate (benzină, petrol lampant, motorină etc.). ◊ D. secundară = proces de fracționare în vid a păcurii rezultate la d. primară a țițeiului în scopul obținerii unor fracțiuni grele (motorină grea, uleiuri minerale și reziduuri). 2. Vaporizare a lichidelor conținute în unele materii solide sau rezultate din descompunerea termică a acestora. ◊ D. distructivă = d. a produșilor volatili, obținuți prin reacții de descompunere chimică a diverselor substanțe, pe măsură ce se formează acești produși. ◊ D. uscată = descompunere termică a cărbunelui sau a lemnului în absența aerului, cu formare de produși volatili care se vaporizează pe măsură ce iau naștere.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)