EMÁIL, emailuri, s. n. 1. Masă sticloasă obținută prin topire sau prin sinterizare, constituită în special din siliciu și din bariu, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau ceramice, pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăți rezistența mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc.; smalț, glazură. 2. Obiect emailat. 3. Peliculă obținută pe bază de rășini, care au în conținutul lor pigmenți. – Din fr. émail.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
EMÁIL s.n. 1. Substanță sticloasă care servește la acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalț. ♦ Obiect smălțuit, emailat. 2. Peliculă obținută din lacuri pe bază de rășini conținând pigmenți. [Pron. e-mail, (rar) -ma-il, var. emai s.n. / < fr. émail].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
EMÁIL s. n. 1. masă sticloasă, rezistentă la agenți chimici, pentru acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalț. 2. obiect emailat. 3. peliculă colorată, dură și lucioasă, obținută din lacuri pe bază de rășini conținând pigmenți. (< fr. émail)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
EMÁIL s. glazură, smalț, (reg.) călai, maz, mazlu, mortasincă, smânțuială. (Vase de ceramică cu ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
emáil s. n. (sil. -mail), (feluri, obiecte) pl. emáiluri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
EMÁIL ~uri n. 1) Substanță sticloasă, colorată diferit, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau de ceramică, cu scopul de a le proteja și înfrumuseța; smalț. 2) la pl. Obiecte emailate. [Sil. e-mail] /<fr. émail
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink