Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
EMÁIL, emailuri, s. n. 1. Masă sticloasă obținută prin topire sau prin sinterizare, constituită în special din siliciu și din bariu, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau ceramice, pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăți rezistența mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc.; smalț, glazură. 2. Obiect emailat. 3. Peliculă obținută pe bază de rășini, care au în conținutul lor pigmenți. – Din fr. émail.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
EMÁIL s.n. 1. Substanță sticloasă care servește la acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalț. ♦ Obiect smălțuit, emailat. 2. Peliculă obținută din lacuri pe bază de rășini conținând pigmenți. [Pron. e-mail, (rar) -ma-il, var. emai s.n. / < fr. émail].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
EMÁIL s. n. 1. masă sticloasă, rezistentă la agenți chimici, pentru acoperirea unor obiecte metalice sau ceramice; smalț. 2. obiect emailat. 3. peliculă colorată, dură și lucioasă, obținută din lacuri pe bază de rășini conținând pigmenți. (< fr. émail)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
EMÁIL s. glazură, smalț, (reg.) călai, maz, mazlu, mortasincă, smânțuială. (Vase de ceramică cu ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
emáil s. n. (sil. -mail), (feluri, obiecte) pl. emáiluri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
EMÁIL ~uri n. 1) Substanță sticloasă, colorată diferit, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau de ceramică, cu scopul de a le proteja și înfrumuseța; smalț. 2) la pl. Obiecte emailate. [Sil. e-mail] /<fr. émail
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)