Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
ETALÓN, etaloane, s. n. Mărime, greutate etc. acceptată oficial în știință, în tehnică sau în relațiile economice și care servește ca unitate de bază într-un sistem de măsurare. ◊ Etalon de aur (sau de argint) = unitate-tip a valorilor monetare. Etalon al prețurilor = prețuri impuse de lege printr-un etalon monetar. ♦ Model perfect al unei măsuri-tip, confecționat cu mare precizie și acceptat oficial spre a servi ca bază de comparație. ♦ Fig. Ceea ce poate servi drept model (de urmat). – Din fr. étalon.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
ETALÓN s.n. Model, tip cu care trebuie să se potrivească, cu care trebuie să fie conforme unitățile de măsură. ♦ Greutate dintr-un metal prețios care servește drept bază unui sistem monetar. ◊ Etalon-aur (sau -argint) = unitate-tip (de aur sau de argint), a valorilor monetare. [< fr. étalon].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
ETALÓN s. n. model, tip cu care trebuie să se potrivească, să fie conforme unitățile de măsură. ◊ (fig.) ceea ce poate servi ca model. ◊ cantitate determinată dintr-un metal prețios bază a unui sistem monetar. (< fr. étalon)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
ETALÓN s. v. model.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
etalón s. n., pl. etaloáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
ETALÓN ~oáne n. 1) Unitate de bază într-un sistem de măsurare. 2) Model legal, de mare precizie, al unei unități de măsură (a greutății, lungimii etc.), care servește ca bază de comparare. /<fr. étalon
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)