Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: evolua (verb) , evoluat (adjectiv)   
EVOLUÁT, -Ă, evoluați, -te, adj. Care a ajuns, prin faze succesive, la un stadiu superior de dezvoltare. ♦ Dezvoltat din punct de vedere intelectual. [Pr.: -lu-at] – V. evolua.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
EVOLUÁT, -Ă adj. Care a ajuns la un stadiu superior de dezvoltare. ♦ Dezvoltat din punct de vedere intelectual. [Pron. -lu-at. / < evolua].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
EVOLUÁT, -Ă adj. ajuns la un stadiu superior de dezvoltare. ◊ dezvoltare din punct de vedere intelectual. (< evolua)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
EVOLUÁT adj. 1. v. dezvoltat. 2. dezvoltat. (Ființă ~.) 3. v. superior. 4. nou, perfecționat. (Un model ~ de mașină.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
EVOLUÁ, evoluez, vb. I. Intranz. 1. A trece printr-o serie de transformări, prin diferite faze progresive, spre o treaptă superioară; a se dezvolta; a se transforma. ♦ A-și urma cursul; a se desfășura. Boala evoluează normal. ♦ (Sport) A susține un meci; a juca. 2. A se deplasa cu mișcări largi (circulare). [Pr.: -lu-a] – Din fr. évoluer.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A EVOLUÁ ~éz intranz. 1) A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a se afla în evoluție; a avansa; a înainta; a progresa; a se dezvolta; a propăși. 2) A-și urma cursul firesc; a decurge; a se desfășura. 3) (despre avioane, nave etc.) A descrie mișcări circulare; a executa evoluții; a se roti. 4) (despre trupe) A-și schimba poziția printr-o serie de manevre. 5) sport A susține un meci; a juca. 6) (despre echipe, formații artistice etc.) A se prezenta în fața publicului în cadrul unei competiții sportive sau în cadrul unui program artistic. /<fr. évoluer
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
EVOLUÁT ~tă (~ți, ~te) Care a ajuns la un stadiu superior de dezvoltare; care a suferit o evoluție. /v. a evolua
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
EVOLUÁ vb. I. intr. 1. A se dezvolta, a se transforma. ♦ A se desfășura, a se întinde. 2. A se mișca, a se desfășura larg (cu mișcări circulare). [Pron. -lu-a, p.i. 3,6 -uează, ger. -uând. / < fr. évoluer].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
EVOLUÁ vb. intr. 1. a se dezvolta, a se transforma. ◊ a se desfășura. 2. a se mișca, a se deplasa (cu mișcări largi). (< fr. évoluer)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
EVOLUÁ vb. 1. v. dezvolta. 2. a se desfășura, a merge. (Treaba ~ bine.) 3. a se desfășura, a se întâmpla, a se petrece, (înv.) a se purta. (Iată cum au ~ faptele.) 4. a decurge, a se desfășura, a se petrece. (Partida a ~ în bune condiții.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
A evolua ≠ a decădea, a involua, a regresa
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
evoluá vb. (sil. -lu-a), ind. prez. 1 sg. evoluéz, 3 sg. și pl. evolueáză, 1 pl. evoluăm (sil. -lu-ăm); conj. prez. 3 sg. și pl. evoluéze (sil. -lu-e-); ger. evoluând (sil. -lu-ând)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)