Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii:   
E******E, e******i, s. f. 1. Acțiunea de a e****a și rezultatul ei; e****ație. 2. Aplicare a unei mărimi de comandă (tensiune electrică, curent electric etc.) la intrarea unui aparat sau a unui dispozitiv comandat. – V. e****a.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
E******E s.f. Acțiunea de a (se) e****a; e****ație. ♦ (Fiz.) Perturbare energetică a unui sistem aflat în stare de echilibru. [< e****a].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
E******E s. (FIZIOL.) activare, e*******e, stimulare, (rar) stimulație, (pop.) ațâțare. (~ unei funcții, a unui organ.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
e******e s. f., g.-d. art. e*******i; pl. e******i
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
E****Á, e***t, vb. I. Tranz. 1. A provoca (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) intrarea în acțiune a unei celule, a unui țesut sau a unui organ. 2. A ațâța, a întărâta. ♦ A provoca, a stârni o senzație, un sentiment. 3. A produce un câmp magnetic util într-o mașină electrică sau într-un aparat electric; a produce un surplus de energie. – Din fr. e***ter, lat. e***tare.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A E****Á e***t tranz. 1) (țesuturi, organe, celule și funcțiile lor) A face să-și intensifice activitatea; a stimula. 2) (sisteme fizice) A prevedea cu un surplus de energie. 3) (mașini electrice) A asigura cu un câmp magnetic. 4) (persoane) A face să se e****e. /<fr. e****er, lat. e******e
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
E****Á vb. I. tr. 1. A activa, a stimula funcția unei celule, a unui țesut, a unui organ etc. 2. (Fig.) A irita, a stârni, a ațâța. ♦ A provoca o senzație, o emoție, un sentiment. 3. (Fiz.) A comunica un plus de energie unui sistem fizic. ♦ A produce un câmp magnetic într-o mașină electrică. [Pron. ecs-ci-, p.i. e***t și -tez, var. escita vb. I. / cf. fr. e***ter, lat. e***tare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
E****Á vb. tr. 1. a activa, a stimula funcția unei celule, a unui țesut, organ etc. 2. (fig.) a irita, a ațâța. ◊ a provoca o senzație, un sentiment. 3. (fiz.) a comunica un plus de energie unui sistem fizic. ◊ a produce un câmp magnetic într-o mașină electrică. (< fr. e*****r, lat. e******e)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
E****Á vb. (FIZIOL.) a activa, a stimula, (pop.) a ațâța. (A ~ o funcție, un organ.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
e****á vb., ind. prez. 1 sg. e***t, 3 sg. și pl. e***tă
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)