Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
EXTENSIÚNE, extensiuni, s. f. 1. Dezvoltare, creștere; amplificare, extindere. ♦ Proces prin care un cuvânt își lărgește înțelesul. ♦ (Log.) Sferă. 2. Alungire sau întindere a unui membru sau a trunchiului anatomic în caz de luxații sau de fracturi. [Pr.: -si-u-.Var.: exténsie s. f.] – Din fr. extension, lat. extensio, -onis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
EXTENSIÚNE s.f. 1. Creștere, mărire, dezvoltare, extindere; mișcare de întindere a membrelor sau a trunchiului. 2. Lărgire a sensului unui cuvânt. ♦ (Log.) Sferă a unei noțiuni. [Pron. -si-u-, var. extensie s.f. / cf. fr. extension, lat. extensio].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
EXTENSIÚNE s. f. 1. creștere, mărire, dezvoltare, extindere. 2. lărgire a sensului unui cuvânt. 3. (fil.) totalitatea, clasa de obiecte cărora le corespund notele, atributele unui concept sau termen. ◊ (log.) sferă a unei noțiuni. 4. (anat.) mișcare de întindere a membrelor sau a trunchiului. (< fr. extension, lat. extensio)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
extensiúne (lingv., log.) (-si-u-) s. f., g.-d. art. extensiúnii; pl. extensiúni
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
EXTENSIÚNE s. 1. extindere, întindere. (Mișcări de ~ a brațelor.) 2. v. extindere. 3. v. proporție. (Focul a luat o mare ~.) 4. v. sferă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
extensiúne s. f. → tensiune
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
EXTENSIÚNE ~i f. 1) v. A EXTINDE și A SE EXTINDE. 2) med. Mișcare prin care un membru se întinde sau se alungește (în caz de luxație sau de fractură). 3) lingv. Proces prin care un cuvânt își lărgește înțelesul. [G.-D. extensiunii; Sil. -si-u-] /<fr. extension, lat. extensio, ~onis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)