Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
FETIȘÍSM s. n. Faptul de a venera fetișuri, cultul fetișurilor. ♦ Fig. Venerație exagerată, lipsită de discernământ, față de o idee, de un principiu etc. – Din fr. fétichisme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FETIȘÍSM n. livr. 1) Cult al fetișurilor; credință în fetișuri. 2) fig. Admirație exagerată și fără rezerve față de o persoană sau față de un lucru. ◊ ~ ul mărfii ideea că mărfurile au însușiri supranaturale, influențând asupra soartei producătorilor lor. /<fr. fétichisme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
FETIȘÍSM s.n. Formă timpurie a religiei în comuna primitivă, constând în adorarea fetișurilor, ca divinități. ♦ (Fig.) Adorație oarbă, nemotivată față de un principiu, de o concepție etc. ◊ (Ec.) Fetișismul mărfii = reprezentare denaturată, falsă pe care oamenii și-o formează despre mărfuri în condițiile relațiilor bazate pe proprietatea privată, atribuindu-le însușiri care în realitate provin din raporturile sociale dintre oameni. [< fr. fétichisme].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FETIȘÍSM s. n. 1. formă timpurie a religiei în comuna primitivă, adorarea fetișurilor. 2. reprezentare denaturată a unor raporturi sociale, transformarea inconștientă a acestora în raporturi între lucruri, cărora li se atribuie însușiri (supra)naturale inerente. 3. (fig.) adorație oarbă, nemotivată. 4. p*********e s*****ă (la bărbați), constând în a privi și colecționa obiecte ale persoanei iubite. (< fr. fétichisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
FETIȘÍSM s. v. fetișizare.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
fetișísm s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)