Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
Definiţii:   
FILÉU, fileuri, s. n. Rețea deasă de ață, de sfoară etc., cu ochiuri înnodate în formă de pătrate, de romburi etc., care servește la confecționarea unor perdele, a unor plase de pescuit, a unor sacoșe etc.; plasă1. ♦ Săculeț făcut dintr-o astfel de rețea, care servește la transportarea cu mâna a unor cumpărături; sacoșă. ♦ Plasă care desparte în două terenul la unele jocuri sportive. ♦ Obiect făcut dintr-o rețea de ață subțire, folosit pentru strângerea și menținerea într-un anumit fel a părului pieptănat. [Pl. și: filee] – Din fr. filet.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FILÉU s.n. Țesătură în formă de rețea, cu ochiuri pătrate; plasă. ♦ (La tenis, volei etc.) Plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc. ♦ Plasă, rețea subțire și deasă cu care se leagă părul. [< fr. filet].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FILÉU s. n. 1. țesătură în formă de rețea, cu ochiuri pătrate; plasă. ◊ (tenis, volei etc.) plasă dreptunghiulară întinsă între doi stâlpi, care desparte în două terenul de joc. ◊ plasă, rețea subțire și deasă cu care se leagă părul. 2. tricot cu orificii uniform repartizare pe suprafața lui. (< fr. filet)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
FILÉU s. 1. v. plasă. 2. plasă. (~ la jocul de tenis.) 3. plasă, (înv.) rezil. (~ pentru păr.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
filéu (plasă, rețea) s. n., art. filéul; pl. filéuri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
FILÉU ~ri n. 1) Împletitură de fire groase, cu ochiuri mari, având diferite întrebuințări; plasă. ~ de tenis. 2) Obiect confecționat dintr-o împletitură de fire subțiri, folosit pentru fixarea părului pieptănat. 3) rar Săculeț folosit la transportarea cumpărăturilor, confecționat dintr-o astfel de împletitură; plasă; sacoșă. [Sil. fi-leu] /<fr. filet
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
Fileu = Phyleus.
Sursa: Mic dicționar mitologic greco-roman | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)