Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
FÍLTRU1, filtre, s. n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. ◊ Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent, colorat (sticlă, lichid), care filtrează unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă pentru a separa lichidul de zaț; p. ext. cafea obținută în acest fel. 4. (În sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele. [Pl. și.: filtruri] – Din fr. filtre Cf. it. filtro.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FÍLTRU2, filtre, s. n. (Livr.) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire. – Din fr. philtre.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FÍLTRU1 s.n. 1. Dispozitiv, aparat pentru separarea unui fluid de substanțele solide aflate în el în suspensie. 2. Mediu care filtrează radiațiile. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se filtrează oscilațiile de anumite frecvențe. 3. Dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; (p. ext.) cafeaua obținută prin acest sistem. [Pl. -re, -ruri. / cf. fr. filtre, it. filtro, lat. filtrum].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FÍLTRU2 s.n. (Rar) Băutură socotită de superstițioși ca având puteri magice, printre care și aceea de a insufla iubire sau alte pasiuni. [Cf. fr. philtre, gr. philtron – băutură].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FÍLTRU1 s. n. 1. instalație, aparat, dispozitiv care servește pentru filtrarea unui fluid. 2. mediu care filtrează radiațiile. ◊ sistem de circuite electrice, sonore etc cu care se selectează oscilațiile de anumite frecvențe. 3. dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; cafeaua obținută. 4. capăt din hârtie poroasă al unei țigări pentru a filtra nicotina. 5. control al circulației rutiere. (< fr. filtre, lat. filtrum)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
FÍLTRU2 s. n. băutură socotită a avea puteri magice, printre care și aceea de a insufla iubire. (< fr. philtre, gr. philtron)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
FÍLTRU s. șvarț, (rar) cafea nemțească. (A băut un ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
fíltru (-re), s. n.1. Dispozitv cu care se separă particulele solide dintr-un lichid. – 2. Băutură căreia i se atribuie virtuți miraculoase. Îmbinare a fr. filtre și a fr. philtre.Der. filtra, vb.; filtrant, adj.; filtrație, s. f.; infiltra, vb.; infiltrați(un)e, s. f., toți din fr.
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
fíltru (aparat, sistem tehnic, băutură) s. n., art. fíltrul; pl. fíltre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
FÍLTRU ~e n. 1) Instalație care servește la filtrare. ~ de apă. ~ de aer. 2) Material filtrant. Hârtie de ~. 3) Aparat care oprește trecerea unor radiații. ~ optic. ~ acustic. 4) Dispozitiv special prin care se trece cafeaua, după ce a fost fiartă, pentru a separa lichidul de drojdie. 5) Cafea obținută în acest fel. /<fr. filtre
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
cafeá fíltru s. f. + s. n.
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
cafeá-fíltru s. f.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)