Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
FIXATÓR, fixatori, s. m. Substanță sau amestec de substanțe chimice cu care se face insensibil la lumină materialul fotografic expus și developat; fixativ. ♦ Substanță care fixează vopseaua în structura fibrei textile sau a pieii. ♦ Substanță care asigură conservarea unor structuri celulare în vederea studierii lor la microscop. – Din fr. fixateur.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
FIXATÓR, -OÁRE adj., s.m. (Substanță) care face inalterabilă la lumină o imagine fotografică. // s.m. 1. (Text.) Substanță folosită la fixarea coloranților pe fibră. ♦ Agent fizic sau substanță chimică care produce coagularea protoplasmei vii. 2. Piesă folosită la lucrări de asamblare. 3. Dispozitiv mecanic pentru manevrarea și înzăvorârea acelor macazului. [Cf. fr. fixateur].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
FIXATÓR s. m. 1. soluție care face inalterabilă la lumină o imagine fotografică developată. 2. (text.) substanță folosită la fixarea coloranților pe fibră. ◊ agent fizic, substanță care produce coagularea protoplasmei vii. 3. piesă folosită la lucrări de asamblare. 4. dispozitiv mecanic pentru manevrarea și înzăvorârea acelor macazului. (< fr. fixateur)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
FIXATÓR s. (FOTO) fixativ.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
fixatór s. m., pl. fixatóri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
FIXATÓR ~i m. 1) Soluție chimică pentru fixarea imaginii fotografice. 2) Substanță care face să intre colorantul în fibrele textile. 3) Agent fizic sau chimic care produce coagularea protoplasmei vii. 4) Piesă folosită la lucrările de asamblare. /<fr. fixateur
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)