Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GALÉT1, galeți, s. m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. – Din fr. galet.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GALÉT2, galeți, s. m. v. galetă.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GALÉT s.m. 1. Fragment mic de rocă cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenților și care prin cimentare formează conglomerate. 2. Disc de lemn, de metal etc. plasat între două suprafețe care se mișcă una deasupra celeilalte pentru a le micșora frecarea. 3. Element de transformator electric de forma unui inel, având mai multe spire de înfășurare. [< fr. galet].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GALÉT s. n. v. galetă.
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GALÉT s. m. 1. fragment mic de rocă, piatră, cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenților. 2. rolă metalică montată între două piese în mișcare, pentru a le micșora frecarea. ◊ piesă la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 3. element de tranformator electric, de forma unui inel, cu mai multe spire de înfășurare. 4. secțiune a unui comutator rotativ. (< fr. galet)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
galét (miner., tehn. ) s. m., pl. galéți
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GALÉT ~ți m. Fragment de mineral sau de rocă, șlefuit și rotunjit de torentul apelor, care intră în componența pietrișului și conglomeratelor. /<fr. galet
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
GALÉTĂ s. f. / galét s. m. 1. prăjitură rotundă și plată din făină, unt și ouă. ◊ biscuit fără sare, pentru marinari; pesmet. 2. obiect în formă de galetă (1). (< fr. galette)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
galétă s. f. /galét s. m. (pesmet), pl. galéte/galéți
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)