Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GANOÍD, ganoizi, s. m. (La pl.) Ordin de pești cu scheletul parțial cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită de discuri osoase, cu coada împărțită în două părți inegale; (și la sg.) pește din acest ordin. – Din fr. ganoïde.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GANOÍD I. adj. (despre solzi) acoperit cu smalț și de formă rombică. II. s. m. pl. ordin de pești de apă dulce cu scheletul cartilaginos, cu bronhii și cu înotătoarea codală heterocercă. (< fr. ganoïde/s/)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
GANOÍD s. v. sturion.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
ganoíd s. m., pl. ganoízi
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GANOÍD ~zi m. 1) la pl. Ordin de pești marini cu schelet osos sau cartilaginos și cu corpul lipsit de solzi, având coadă bifurcată inegal (reprezentanți: morunul, nisetrul, cega). 2) Pește din acest ordin. /<fr. ganoïde
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
GANOÍZI s.m.pl. Ordin de pești cu scheletul cartilaginos sau osos, numai cu bronhii, având aripioarele și coada împărțite în două părți inegale; (la sg.) pește din acest ordin. [Sg. ganoid. / < fr. ganoïdes, cf. gr. ganos – strălucire, eidos – formă].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GANOÍZI (< fr.; {s} gr. ganos „strălucire“ + eidos „aspect“) s. m. pl. Ordin de pești (din care fac parte morunul, nisetrul, cega etc.) cu scheletul în parte cartilaginos, cu pielea fără solzi sau acoperită cu discuri osoase, așezate în cinci șiruri longitudinale sau împrăștiate, și cu înotătoarea codală asimetrică.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)