Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GENERATÓR, -OÁRE, generatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S. f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață riglată. III. S. n. 1. Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ◊ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GENERATÓR, -OÁRE adj. Care generează, care dă naștere la ceva. // s.n. Mașină care transformă energia mecanică în energie de altă formă. ♦ Aparat care produce o anumită formă de energie. ♦ Aparat, instalație care produce un combustibil gazos. ♦ Generator cuantic = denumire generică pentru laser, maser și alte dispozitive de același tip. [Cf. fr. générateur, germ. Generator].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GENERATÓR, -OÁRE I. adj. care generează, produce, determină ceva. II. s. n. 1. aparat, mașină, instalație care transformă o formă de energie în alta. 2. aparat, instalație care produce un fluid. ♦ ~ cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice (laser, maser etc.) bazat pe fenomenul de emisiune stimulată a radiației. III. s. f. (mat.) dreaptă prin a cărei deplasare în spațiu se naște o suprafață plană sau curbă. (< fr. générateur, lat. generator)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
GENERATÓR s. 1. (TEHN.) generator de gaz v. gazo-gen. 2. (CHIM.) generator de săruri v. halogen.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
generatór adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
generatór (tehn.) s. n., pl. generatoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GENERATÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) și substantival Care generează; în stare să genereze. Persoană ~oare de idei. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
GENERATÓR2 ~oáre n. 1) Aparat care produce o anumită formă de energie, folosind energie de altă formă. ~ termic. ~ electric. 2) Aparat care produce un fluid sau o suspensie fluidă. ~ de aburi. ~ de gaze. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
GENERATOÁRE s.f. Dreaptă prin a cărei deplasare în spațiu se naște o suprafață plană sau curbă; generatrice. [Pl. invar. / după fr. génératrice].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GENERATOÁRE s. (MAT.) (înv.) generatrice.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
generatoáre (mat.) s. f., g.-d. art. generatoárei; pl. generatoáre
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)