Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
GRUND, grunduri, s. n. 1. Primul strat de material special aplicat pe suprafața unei piese, a unui obiect, a unui element de construcție care urmează să fie finisată. 2. Strat de vopsea albă care se aplică pe pânza, pe cartonul sau pe scândura pe care se pictează. 3. Strat de mortar aplicat pe zidărie, servind ca suport pentru tencuiala vizibilă. – Din germ. Grund.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
GRUND s.n. 1. Prima vopsea care se dă pe piesele care urmează să fie vopsite. ♦ Strat de vopsea albă care se întinde pe o pânză înainte de a o picta. 2. Strat de mortar aplicat direct pe zidărie, peste care se aplică apoi tencuiala propriu-zisă. [< germ. Grund].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
GRUND s. n. 1. primul strat de material care se aplică pe suprafața unui corp sau a unei piese ce urmează a fi vopsite. ◊ strat de vopsea albă care se întinde pe o pânză înainte de a o picta. 2. strat de mortar aplicat direct pe zidărie, peste care se aplică tencuiala propriu-zisă. (< germ. Grund)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
grund (grúnduri), s. n. – Fond, culoare de fond. – Var. grunt. Germ. Grund; var., prin intermediul rus. grunt (Scriban).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
grund s. n., pl. grúnduri
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
GRUND ~uri n. 1) Strat de material special aplicat pe anumite obiecte (piese, elemente de construcție etc.) înainte de a se efectua lucrările de finisare (vopsire, tencuire, văruire etc.). 2) Strat de vopsea, de obicei albă, cu care se acoperă pânza, cartonul sau panoul ce urmează a fi pictate. /<germ. Grund [farbe]
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX.RO
Sursa: www.dexonline.ro - Informații despre licență - Dex Online - Dicționar explicativ al limbii române