Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
HEMATOGÉN, -Ă, hematogeni, -e, adj., s. n. 1. Adj. (Despre unele medicamente) Care produce sânge, care face să crească numărul globulelor roșii din sânge. 2. S. n. Produs alimentar concentrat, obținut prin amestecarea sângelui cu lapte și cu diferite substanțe aromatizate și folosit ca tonic puternic în anemii pernicioase, slăbiciune anormală etc. – Din fr. hématogène.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
HEMATOGÉN, -Ă adj. (Despre unele medicamente) Care produce sânge, care face să crească numărul globulelor roșii din sânge. // s.n. Produs alimentar concentrat, obținut din amestecarea sângelui cu lapte și cu diferite substanțe aromatizate. [< fr. hématogène, cf. gr. haima – sânge, gennan – a produce].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
HEMATOGÉN, -Ă I. adj. 1. (despre medicamente) care intervine în formarea sângelui. 2. care provine din sânge sau aparține acestuia. II. s. n. 1. substanță feruginoasă care se găsește în gălbenușul de ou. 2. produs alimentar concentrat, obținut din amestecarea sângelui cu lapte și cu substanțe aromatizate. (< fr. hématogène)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
hematogén adj. m., pl. hematogéni; f. sg. hematogénă, pl. hematogéne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
hematogén s. n., pl. hematogéne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
HEMATOGÉN1 n. Preparat medicamentos, obținut din sângele vitelor cu adaos de substanțe nutritive și aromate, folosit în cazuri de anemie. /<fr. hématogene
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
HEMATOGÉN2 ~ă (~i, ~e) (despre preparate medicamentoase) Care contribuie la sporirea globulelor roșii în sânge. /<fr. hématogene
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)