Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
HIPERURBANÍSM, hiperurbanisme, s. n. Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecteVezi nota, datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterarăVezi nota; formă care rezultă din acest fenomen. – Din fr. hyperurbanisme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
HIPERURBANÍSM ~e n. 1) Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară. 2) Formă care rezultă din acest fenomen. /<fr. hyperurbanisme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
HIPERURBANÍSM s.n. Schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greșite și din dorința de a-l face să aibă un aspect mai literar; hipercorectitudine. [< fr. hyperurbanisme, cf. gr. hyper – în exces, lat. urbs – oraș].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
HIPERURBANÍSM s. n. schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greșite și din dorința de a-l face să aibă un aspect mai literar; formă care rezultă din această schimbare. (< fr. hyperurbanisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
HIPERURBANÍSM s. (LINGV.) hipercorectitudine, formă hipercorectă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
hiperurbanísm s. n. (sil. mf. -per-), pl. hiperurbanísme
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)