Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
INCOMPATIBILITÁTE s. f. 1. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire, necompatibilitate. 2. Interzicere (prevăzută de lege) de a cumula două funcții, două atribuții care, prin caracterul lor, sunt contradictorii. 3. (Med.) Termen folosit de obicei în legătură cu transfuziile de sânge pentru a arăta o nepotrivire de grup sangvin. 4. (Mat.) Caracteristică a unui sistem de ecuații sau inecuații de a fi incompatibil. – Din fr. incompatibilité.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
INCOMPATIBILITÁTE f. 1) Caracter incompatibil. 2) Lipsă de compatibilitate. 3) med. Nepotrivire biologică a grupului sangvin sau a unor organe sau țesuturi implantate. [G.-D. incompatibilității] /<fr. incompatibilité
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
INCOMPATIBILITÁTE s.f. Faptul de a fi incompatibil; nepotrivire. ♦ Nepotrivire de grup sanguin între doi indivizi. ♦ (Jur.) Interdicție legală ca cineva să poată ocupa simultan două funcții, două atribuții care prin caracterul lor sunt contradictorii. ♦ (Mat.) Însușire a unui sistem de ecuații de a nu admite soluții comune pentru toate ecuațiile din sistem. [Cf. fr. incompatibilité, germ. Inkompatibilität, engl. incompatibility].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
INCOMPATIBILITÁTE s. f. 1. faptul de a fi incompatibil. ◊ nepotrivire de grupă sangvină între doi indivizi; respingere reciprocă între doi gameți, între două țesături sau organe. 2. (jur.) interdicție legală ca cineva să poată ocupa simultan două funcții, două atribuții care, prin caracterul lor, sunt contradictorii. 3. (mat.) însușire a unui sistem de (in)ecuații de a fi incompatibil; proprietate a unui sistem de axiome care conține afirmații ce nu concordă cu altele. (< fr. incompatibilité)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
INCOMPATIBILITÁTE s. v. nepotrivire.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Incompatibilitate ≠ compatibilitate
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
incompatibilitáte s. f., g.-d. art. incompatibilității
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)