Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
INDUSTRIÁL, -Ă adj. Care ține de industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. [Pron. -tri-al. / cf. fr. industriel, it. industriale].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
INDUSTRIÁL, -Ă adj. referitor la industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ♦ chimie ~ă = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. ◊ (despre plante) din care se extrag anumite produse industriale (ulei, fibre). (< fr. industriel)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
INDUSTRIÁL s. v. fabricant, industriaș.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
industriál adj. m. (sil. -tri-al), pl. industriáli; f. sg. industriálă, pl. industriále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
INDUSTRIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de industrie; referitor la industrie. Ramură ~ă. Chimie ~ă. 2) Care este produs de industrie. Mărfuri ~e. 3) (despre regiuni, localități etc.) Care are o industrie dezvoltată. [Sil. -dus-tri-al] /<fr. industriel, germ. industriell
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE PENTRU DEZVOLTARE INDUSTRIALĂ (O.N.U.D.I.; în engl. United Nations Industrial Development Organization – U.N.I.D.O.), agenție specializată guvernamentală (din 1984) în cadrul O.N.U., cu sediul la Viena (Austria), creată la 17 dec. 1966 (își începe activitatea în 1967), în scopul promovării și accelerării procesului de industrializare în țările în curs de dezvoltare, facilitării transferului de tehnologie și a investițiilor și al coordonării tuturor activităților în acest domeniu desfășurate de alte organisme ale Națiunilor Unite. Până în 1984 a funcționat ca organ permanent, specializat, al Adunării Generale a O.N.U. O.N.U.D.I. are 169 membri (2002), printre care și România (din 1 ian. 1967).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)