Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: industrializa (verb tranzitiv) , industrializare (substantiv feminin)   
INDUSTRIALIZÁRE, industrializări, s. f. Acțiunea de a industrializa și rezultatul ei; proces de transformare a unei țări agrare într-o țară industrială dezvoltată din punct de vedere economic prin crearea marii industrii mecanizate. ♦ Prelucrare industrială a unor materii prime, transformarea lor în produse industriale. ♦ Aplicarea unor metode, procedee (tehnice, organizatorice etc.) specific industriale în alte ramuri. [Pr.: -tri-a-] – V. industrializa.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
INDUSTRIALIZÁRE s.f. Acțiunea de a (se) industrializa și rezultatul ei. ♦ Prelucrare industrială, transformare a unor materii prime în produse industriale. ♦ Aplicarea în alte ramuri a unor metode sau procedee specifice industriei. [< industrializa].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
industrializáre s. f. (sil. -tri-a-), g.-d. art. industrializării; pl. industrializări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
INDUSTRIALIZÁ, industrializez, vb. I. Tranz. 1. A dezvolta industria; a da unei țări un caracter industrial, a face să treacă la marea industrie mecanizată. ♦ A introduce tehnica mașinistă în locul tehnicii manuale; a mecaniza. 2. A promova metode, procedee (tehnice, organizatorice) industriale în diverse ramuri. [Pr.: -tri-a-] – Din fr. industrialiser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A INDUSTRIALIZÁ ~éz tranz. 1) (state, regiuni, ținuturi) A înzestra cu întreprinderi industriale; a face să devină industrial. 2) (ramuri ale economiei) A organiza pe bază industrială; a transforma în industrie. ~ agricultura. 3) (materii prime) A prelucra în vederea obținerii produselor industriale. [Sil. -dus-tri-a-] /<fr. industrialiser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
INDUSTRIALIZÁ vb. I. tr. A dezvolta industria; a introduce tehnica mașinistă în anumite procese de muncă; a transforma un proces de producție meșteșugărească într-un proces de producție întemeiat pe tehnica mașinistă modernă. ♦ tr., refl. A deveni sau a face (un stat, o țară etc.) să devină industrial, să treacă la marea industrie mașinistă. ♦ A transforma o materie primă în produse industriale. [Pron. -tri-a-. / cf. fr. industrialiser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
INDUSTRIALIZÁ vb. I. tr. a dezvolta industria; a introduce tehnica mașinistă în anumite procese de muncă; a transforma un proces de producție meșteșugărească într-un proces de producție întemeiat pe tehnica mașinistă modernă. II. tr., refl. a deveni, a face (un stat) să devină industrial. ◊ a transforma o materie primă în produse industriale. (< fr. industrialiser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
industrializá vb. (sil. -tri-a-), ind. prez. 1 sg. industrializéz, 3 sg. și pl. industrializeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)