Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LÁCTIC adj. (În sintagma) Acid lactic = acid organic care se găsește în laptele acru, în varza acră, în murături etc. – Din fr. lactique.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LÁCTIC adj.m. Acid lactic = acid organic aflat mai ales în laptele acru. // Element secund de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) lapte”, „ca laptele”. [< fr. lactique].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LÁCTIC adj. acid ~ = acid organic aflat mai ales în laptele acru. (< fr. lactique)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
láctic adj. m., pl. láctici; f. sg. láctică, pl. láctice
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LÁCTIC ~că (~ci, ~ce) Care conține lapte. Compus ~. ◊ Acid ~ acid organic care se află, mai ales, în laptele acru. /<fr. lactique
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
LÁCTIC, -Ă (‹ fr.; {s} lat. lact- „lapte”) adj. Acid l. = acid organic care se prezintă ca un lichid siropos, higroscopic, obținut prin fermentația lactică a zaharurilor din melasă, amidon sau zer. Este întrebuințat în industria alimentară, de medicamente, în vopsitorie etc. La nivel metabolic este principalul produs de degradare al glicogenului în anaerobioză; poate fi reutilizat de ficat pentru producerea de glicogen. ◊ Bacil l. v. lactobacili.Fermentație l. = transformarea lactozei în acid lactic prin intermediul bacteriilor, având ca efect acidificarea laptelui.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)