Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LÁITMOTIV, laitmotive, s. n. Motiv ritmic, melodic sau armonic dintr-o compoziție muzicală, care caracterizează un personaj, o situație etc. și care revine ori de câte ori apare în scenă personajul sau situația dată; p. gener. fragment sau motiv muzical repetat. ♦ Fig. Idee călăuzitoare a unei lucrări științifice, literare etc., repetată și subliniată în mai multe rânduri. [Scris și: leit-motiv] – Din germ. Leitmotiv.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LÁITMOTIV, -e n. 1) Motiv muzical care caracterizează un personaj sau o situație și care se reia când apare în scenă personajul sau situația dată. 2) Fragment sau motiv repetat într-o operă muzicală. 3) fig. Idee principală asupra căreia se insistă în repetate rânduri (într-o operă științifică sau artistică). [Sil. lait-] /<germ. Leitmotiv
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
LÁITMOTIV s.n. Motiv, temă muzicală care caracterizează un personaj, o situație și care se reia ori de câte ori apar în scenă sau este vorba de persoanele sau situațiile respective; (p. ext.) fragment, motiv muzical care se repetă. ♦ (Fig.) Idee de bază a unei opere literare etc., care se repetă de mai multe ori. [Pron. lait-mo-, pl. -ve, -vuri, var. leitmotiv s.n. / < germ. Leitmotiv, fr. leitmotiv].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LÁITMOTIV s. n. 1. motiv, temă având o anumită semnificație, care caracterizează un personaj, o situație și care se repetă adesea în cursul unei compoziții muzicale; (p. ext.) fragment, motiv muzical care se repetă. 2. (fig.) idee de bază a unei opere literare etc. care se repetă de mai multe ori. (< germ. Leitmotiv)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
láitmotiv s. n. (sil. lait-), pl. láitmotive
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)