Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LEGÍST, -Ă, legiști, -ste, adj. (În sintagma) Medic legist (și substantivat) = medic însărcinat cu lămurirea unor aspecte medicale care interesează justiția. – Din fr. légiste.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LEGÍST adj.m. Medic legist = medic specialist în medicina legală. ♦ (s.m.; rar) Jurist. // s.m.pl. 1. Adepți ai unei școli filozofice chineze din sec. IV-III î.e.n., care preconiza, în opoziție cu confucianismul, un stat centralizat, guvernat pe bază de legi și nu de tradiții. [< fr. légiste].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LEGÍST I. s. m. cel care cunoaște și studiază legile; jurist. II. adj. medic ~ = medic specialist în medicina legală. III. s. m. pl. 1. adepți ai unei școli filozofice chineze din sec. IV-III a. Chr. care preconiza, în opoziție cu confucianismul, un stat centralizat, guvernat pe bază de legi și nu de tradiții. 2. grupare a unei școli din evul mediu european care sprijinea lupta feudalității laice împotriva pretențiilor de hegemonie ale papalității. (< fr. légiste)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
LEGÍST s. v. jurist.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
legíst adj. m., s. m., pl. legíști
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LEGÍST ~stă (~ști, ~ste) m. și f. 1) Specialist în legislație; jurist. 2) Persoană care studiază legile; student la drept. 3): Medic ~ medic care face anumite constatări pentru justiție. /<fr. legiste
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
legístă s. f., pl. legíste
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)