Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LIMFÁTIC, -Ă, limfatici, -ce, adj. 1. Care aparține limfei, privitor la limfă; (despre vase) prin care circulă limfa. ◊ Sistem limfatic = totalitatea țesuturilor, vaselor și glandelor care servesc pentru trecerea limfei din țesuturi în circuitul sângelui. Ganglioni limfatici = ganglioni mici, care se găsesc mai ales în jurul articulațiilor și care constituie un mijloc de apărare împotriva infiltrării microbilor și a slabei rezistențe la infecții. 2. (Despre oameni; și substantivat) Care suferă de limfatism. – Din fr. lymphatique.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LIMFÁTIC, -Ă adj. (Med.) Referitor la limfă, al limfei; prin care circulă limfa. ◊ Sistem limfatic = totalitatea țesuturilor, vaselor și glandelor care servesc pentru trecerea limfei din țesuturi în circuitul sanguin; ganglioni limfatici = ganglioni mici, situați în special în jurul articulațiilor, constituind un mijloc de apărare împotriva infiltrării microbilor. 3. (Despre oameni și s.) Care suferă de limfatism. [< fr. lymphatique].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LIMFÁTIC, -Ă adj. 1. referitor la limfă; prin care circulă limfa. ♦ sistem ~ = totalitatea țesuturilor, vaselor și glandelor pentru trecerea limfei din țesuturi în circuitul sangvin; ganglioni či = ganglioni mici, în jurul articulațiilor, mijloc de apărare împotriva infiltrării microbilor. 2. care suferă de limfatism. (< fr. lymphatique)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
LIMFÁTIC adj. 1. (ANAT.) (înv.) sugător. (Vase ~.) 2. v. f*******c.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
limfátic adj. m., pl. limfátici; f. sg. limfátică, pl. limfátice
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LIMFÁTIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de limfă; propriu limfei. Vas ~. Ganglioni ~ci. Sistem ~. 2) (despre persoane sau despre manifestările lor) Care vădește apatie; indolent. Persoană ~că. Purtare ~că. 3) și substantival Care suferă de limfatism. /<fr. lymphatique
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)