Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
LINEÁL, lineale, s. n. 1. Instrument metalic de forma unei bare, folosit pentru trasare, măsurare sau verificare de dimensiuni. ♦ (Rar) Riglă. 2. Dispozitiv (acționat mecanic sau electric) format din piese paralelipipedice de oțel forjat, care servește la conducerea materialului de laminat la intrarea în unele laminoare. ♦ Bară de oțel așezată în lungul unuia dintre valurile presei tipografice pentru a forma jgheabul de cerneală. 3. Dispozitiv al mașinii de cusut, care servește la formarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. 4. Element al unei mașini de cardat bumbac, folosit la pieptănarea fibrelor scurte de pe tobă. [Pr.: -ne-al] – Din germ. Lineal.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LINEÁL s.n. 1. Instrument pentru trasarea, măsurarea sau verificarea liniilor și a dimensiunilor. 2. Dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. ♦ Riglă de oțel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. ♦ Dispozitiv al mașinii de cusut care servește la executarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. [Pron. -ne-al. / cf. it. lineal, fr. linéal].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LINEÁL s. n. 1. instrument pentru trasarea, măsurarea sau verificarea liniilor și a dimensiunilor. 2. dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. ◊ riglă de oțel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. ◊ dispozitiv al mașinii de cusut care servește la executarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. (< germ. Lineal)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
LINEÁL s. v. linie, riglă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
lineál s. n. (sil. -ne-al), pl. lineále
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LINEÁL ~e n. 1) Instrument în formă de bară, cu muchii drepte și cu suprafața plană, folosit pentru tragerea liniilor, pentru măsurarea sau verificarea dimensiunilor. 2) Dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. 3) Riglă de oțel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. 4) Dispozitiv la mașina de cusut pentru a executa cusături paralele cu marginea materialului. [Sil. -ne-al] /<germ. Lineal
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)