Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
Definiţii: localiza (verb tranzitiv) , localizare (substantiv feminin)   
LOCALIZÁRE, localizări, s. f. Acțiunea de a (se) localiza și rezultatul ei. ♦ Localizări cerebrale = legarea diverselor procese psihice de anumite regiuni ale scoarței cerebrale. ♦ (Tehn.) Detectare și precizare a poziției unui obiect, a locului unui defect dintr-o piesă, a unui zăcământ în scoarța terestră, a unui post de radioemisiune etc. ♦ Operă literară adaptată pentru a corespunde anumitor condiții de loc sau de timp. – V. localiza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
LOCALIZÁRE s.f. Acțiunea de a (se) localiza și rezultatul ei. ◊ Localizări cerebrale = legarea diverselor procese psihice de anumite regiuni ale scoarței cerebrale. ♦ Detectare și precizare a poziției unui obiect, a locului unui obiect într-o piesă etc. ♦ Operă literară localizată. [< localiza].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LOCALIZÁRE s. f. 1. acțiunea de a (se) localiza. ♦ ~ări cerebrale = legarea diverselor procese psihice de anumite regiuni ale scoarței cerebrale. ◊ operă literară localizată. 2. detectare și precizare a poziției unui obiect, a unui zăcământ, a unui post de radioemisiune etc. 3. restrângere la un areal limitat, în distribuția biogeografică a speciilor. (< localiza)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
LOCALIZÁRE s. (LIT.) adaptare, prelucrare. (O ~ dramatică.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
localizáre s. f., g.-d. art. localizării; pl. localizări
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
LOCALIZÁ, localizez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) limita, a (se) restrânge la un anumit spațiu, la un anumit loc. ♦ Tranz. A determina în spațiu sau în timp un fapt, o acțiune etc. 2. Tranz. (Cu privire la opere literare) A da un caracter local, a adapta la condițiile specifice, istorice, sociale etc. ale unei epoci, ale unei regiuni etc. – Din fr. localiser.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
A LOCALIZÁ ~éz tranz. 1) A face să se localizeze. 2) (acțiuni, evenimente, fenomene etc.) A determina în spațiu sau în timp. 3) (opere literare) A înzestra cu colorit local. 4) (afecțiuni interne) A detecta prin stabilirea locului de manifestare. /<fr. localiser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE LOCALIZÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) A se stabili într-un anumit loc (în spațiu). Durerea s-a ~at în plămâni. 2) A se limita la un teritoriu redus (de răspândire); a căpăta o arie de răspândire restrânsă; a deveni local. Incendiul s-a ~at. Epidemia s-a ~at. 3) A căpăta proporții reduse; a obține caracter local. /<fr. localiser
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
LOCALIZÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) limita; a (se) restrânge la... 2. tr. A determina în spațiu sau în timp (un fapt, o acțiune etc.). 3. tr. A da un caracter local, a adapta la specificul unei țări, al unei regiuni etc. (o operă dramatică). [< fr. localiser].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
LOCALIZÁ vb. I. tr., refl. a (se) limita; a (se) restrânge (la). II. tr. 1. a determina în spațiu sau în timp (un fapt, o acțiune). 2. a da un caracter local, a adapta (o operă literară) la specificul unei țări, regiuni etc. (< fr. localiser)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
LOCALIZÁ vb. 1. a (se) limita, a (se) restrânge. (Focul a fost ~ la ...) 2. (LIT.) a adapta, a prelucra. (A ~ o piesă de teatru.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
localizá vb., ind. prez. 1 sg. localizéz, 3 sg. și pl. localizeáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)