Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
MEMÉNTO s. n. 1. Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva; p. ext. aducere-aminte. 2. Mic carnet de buzunar în care se fac însemnări pentru a reaminti o dată, un nume, o problemă etc. 3. Carte, de obicei de format mic, care rezumă esențialul, prin tabele, formule etc., dintr-una sau din mai multe discipline, științe; memorator. ♦ Listă a spectacolelor și conferințelor, publicată în presa cotidiană. – Din fr. mémento.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MEMÉNTO n. 1) Notă sau semn care este făcut în scopul de a reaminti un lucru trecut sau un lucru care urmează să fie făcut. 2) livr. Carnet mic de buzunar în care se notează anumite informații; agendă. 3) Carte de format mic, în care sunt expuse sumar elementele de bază ale unei anumite discipline sau științe; memorator. 4) Anunț publicat în presa cotidiană, care indică lista spectacolelor și ale diverselor manifestări culturale. /<fr. mémento
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
MEMÉNTO s.n. 1. Semn, notă care aduce aminte de ceva. ♦ Carte care cuprinde în rezumat cunoștințele de bază ale unei științe, ale unei discipline etc. 2. Listă de spectacole, de conferințe, publicată în presă. [< fr. mémento, cf. lat. memento – amintește-ți].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MEMÉNTO s. n. 1. semn, notă care aduce aminte de ceva. 2. carte care cuprinde în rezumat cunoștințele de bază ale unei științe, discipline etc. 3. listă de spectacole sau de conferințe, publicată în presă. (< fr. mémento, lat. memento, amintește-ți)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
MEMÉNTO s. memorator. (Și-a notat ceva în ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
meménto s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
MEMENTO, H**O, QUIA PULVIS ES ET IN PULVEREM REVERTERIS (lat.) adu-ți aminte, omule, că pulbere ești și în pulbere te vei întoarce – „Geneza”, 3, 19.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
MEMENTO MORI (lat.) adu-ți aminte de moarte – Salutul călugărilor trapiști.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
TE HOMINEM ESSE MEMENTO (lat.) ține minte că ești om – Formulă prin care romanii atrăgeau atenția conducătorilor să acorde semenilor lor considerația cuvenită.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)