Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
METABOLÍSM s. n. Totalitatea proceselor complexe de sinteză, de asimilare (cu înmagazinare de energie), de degradare și de dezasimilare (însoțită de eliberare de energie), pe care le suferă substanțele dintr-un organism viu. ◊ Metabolism bazal = cantitatea de calorii produse într-o oră, în condiții de repaus al organismului, raportată la un metru pătrat din suprafața corpului. – Din fr. métabolisme.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
METABOLÍSM n. Ansamblu de transformări chimice și biologice, pe care le suferă substanțele într-un organism viu; schimb de substanțe. /<fr. métabolisme
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
METABOLÍSM s.n. Totalitatea proceselor nutritive de asimilație și dezasimilație care se produc în organism. ◊ Metabolism bazal = cantitatea de căldură, exprimată în calorii, care se produce pe un metru pătrat la suprafața corpului unui individ într-o oră. [< fr. métabolisme, cf. gr. metabole – schimbare].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
METABOLÍSM s. n. totalitatea proceselor nutritive de asimilație (anabolism) și dezasimilație (catabolism) care se produc în organismele vii. ♦ ~ bazal = cantitatea de căldură exprimată în calorii, care se produce pe un metru pătrat la suprafața corpului unui individ, într-o oră. (< fr. métabolisme)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
METABOLÍSM s. (BIOL.) proces metabolic.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
metabolísm s. n.
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)