Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări/Conjugări
MODULÁ, modulez, vb. I. 1. Intranz. (Muz.) A trece de la o tonalitate la altă (după regulile armoniei). 2. Tranz. A exprima ceva prin inflexiuni ale vocii, a trece în chip melodios de la un ton la altul. 3. Refl. și tranz. A (se) modifica anumite mărimi caracteristice ale unei oscilații (spre a transmite semnale purtătoare de informații). 4. Tranz. (Înv.) A modela. – Din fr. moduler.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MODULÁ vb. I. tr. 1. A exprima ceva prin inflexiuni ale vocii; a schimba tonul, inflexiunile vocii; a ritma, a cadența. 2. A modifica amplitudinea, frecvența sau faza unei oscilații armonice. [< fr. moduler, cf. lat. modulari].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MODULÁ vb. tr. 1. a exprima ceva prin inflexiuni ale vocii; a schimba tonul, inflexiunile vocii; a ritma, a cadența. 2. a efectua o modulație (2). (< fr. moduler)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
MODULÁ vb. 1. a(-și) mlădia. (Își ~ vocea.) 2. v. in-tona.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
modulá vb., ind. prez. 1 sg. moduléz, 3 sg. și pl. moduleáză
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
A MODULÁ ~éz 1. tranz. 1) muz. (arii, sunete, melodii etc.) A exprima prin inflexiuni ale vocii; a articula, trecând armonios de la un ton la altul. 2) fiz. A face să se moduleze. 2. intranz. muz. A emite o succesiune de sunete, schimbând tonul, înălțimea, accentul (conform regulilor armoniei). /<fr. modeler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
A SE MODULÁ se ~eáză intranz. fiz. (despre mărimile caracteristice ale unor oscilații) A se modifica pentru a transmite semnale purtătoare de informație. /<fr. modeler
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)