Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
MORTALITÁTE s. f. Indice rezultat din raportarea numărului de decese dintr-o populație, într-o anumită perioadă, la totalul populației respective, pe un anumit teritoriu. ◊ Mortalitate infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de copii născuți vii. – Din fr. mortalité, lat. mortalitas, -atis.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
MORTALITÁTE f. Număr de persoane decedate la o mie de locuitori într-un an de zile. ◊ ~ infantilă frecvență a deceselor în primul an de viață la o mie de născuți vii. /<fr. mortalité, lat. mortalitas, ~atis
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
MORTALITÁTE s.f. Proporția de decese din sânul populației dintr-un teritoriu și o perioadă anumită; letalitate. ♦ Caracterul a ceea ce este muritor. ♦ Număr de animale sau de oameni morți din cauza unei boli. [Cf. lat. mortalitas, fr. mortalité].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
MORTALITÁTE s. f. raportul dintre numărul de decese și numărul total al populației dintr-un teritoriu, într-o perioadă dată; letalitate. ♦ ~ generală = frecvență în promile a deceselor dintr-un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă; ~ infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de născuți vii. (< fr. mortalité, lat. mortalitas)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
MORTALITÁTE s. (livr.) letalitate, (înv. și reg.) moarte. (~ infantilă.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Mortalitate ≠ natalitate
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
mortalitáte s. f., g.-d. art. mortalității
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)