NEBULÓS, -OÁSĂ, nebuloși, -oase, s. f., adj. 1. S. f. Corp ceresc difuz alcătuit din gaze sau din pulberi, aflat în spațiile dintre stelele galaxiei noastre; sistem stelar cu lumină difuză, aflat dincolo de limitele galaxiei noastre. 2. Adj. Fig. Neclar, imprecis, confuz, neguros, incert. – Din fr. nébuleux.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
NEBULÓS, -OÁSĂ adj. Neclar, învălmășit, confuz. [Cf. fr. nébuleux, lat. nebulosus].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
NEBULÓS, -OÁSĂ I. adj. 1. neguros, sumbru. 2. (fig.) neclar, confuz. II. s. f. acumulare de materie sau de pulbere cosmică în univers, difuză și obscură, cu forme și dimensiuni instabile. (< fr. nebuleux, lat. nebulosus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
NEBULÓS adj. v. cețos.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
NEBULÓS adj. v. confuz, difuz, dubios, echi-voc, haotic, imprecis, incert, indefinit, încâlcit, încurcat, îndoielnic, neclar, nedefinit, nedeslușit, neînțeles, ne-lămurit, neprecis, nesigur, obscur, pro-blematic, tulbure, vag.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Nebulos ≠ senin
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
nebulós adj. m., pl. nebulóși; f. sg. nebuloásă, g.-d. art. nebuloásei, pl. nebuloáse
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
NEBULOÁSĂ ~e f. 1): ~e galactice obiecte cosmice de formă neregulată, luminoase sau obscure, formate din nori gigantici de pulbere și gaze rarefiate, care se observă în Galaxia noastră și în interiorul altor galaxii. 2): ~e extragalactice roiuri stelare din Universul extragalactic, având forme eliptice sau spiralate, strălucire slabă sau slab vizibilă (din cauza depărtării) și numărând sute de miliarde de stele fiecare; galaxii. /<fr. nébuleux
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
NEBULÓS ~oásă (~óși, ~oáse) 1) Care este lipsit de claritate; neclar; cețos. De-părtare ~oasă. 2) Care nu poate fi deslușit cu precizie; vag; confuz. Contururi ~oase. /<fr. nébuleux
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
NEBULOÁSĂ s.f. Acumulare de materie sau de pulbere cosmică în univers, difuză și obscură, cu forme de dimensiuni instabile; aglomerare de stele formând o lumină difuză pe bolta cerească. [Pron. -loa-. / < fr. nébuleuse, cf. lat. nebula – negură].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
nebuloásă s. f., g.-d. art. nebuloásei
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
NEBULOÁSĂ (‹ fr.; {s}; lat. nebulosus „ceață”) s. f. Obiect ceresc cu aspect difuz și strălucire slabă format din gaze și pulberi aflate în spațiul interstelar. Până la invenția telescopului denumirea de n. era dată și obiectelor cerești cunoscute azi ca roiuri de stele sau galaxii. N. pot fi:. n planetare, denumite astfel din cauza asemănării cu planetele; au forme circulare, eliptice sau inelare și sunt rezultatul expulzării păturilor de gaze din unele stele aflate în stadii finale ale evoluției lor (ex. n. inelară din constelația Lira). În cazul exploziilor de supernove, avem n. luminoase precum n. Crab din constelația Taurul; n. difuze sunt structuri de mari dimensiuni (adesea de mulți ani-lumină), cu forme nedefinite și aspect de nor; lumina lor provine de la stelele vecine; ex. n. M 42 din constelația Orion (în „spada” lui Orion); tot în aceeași constelație se găsește n. obscură „capul de cal” (în apropierea stelei zeta din „centura” lui Orion). Un număr mare de n. obscure se observă pe plăcile fotografice ale Căii Lactee (galaxiei).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink