Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
NÉSTOR s.m. (Liv.) Bătrân înțelept, dotat cu prudență și cu experiență. [Cf. Nestor – bătrân înțelept care a asistat la asediul Troiei].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
NÉSTOR s. m. bătrân înțelept, înzestrat cu prudență și cu multă experiență. (< Nestor, n.pr.)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
NESTOR (în „Iliada”), rege al Pilosului. A participat la expediția Argonauților, la vânarea mistrețului Calydon, la lupta lapiților împotriva centaurilor și chiar în Războiul troian, fiind cel mai bătrân și mai înțelept dintre căpeteniile aheilor, respectat de aceștia; a încercat să aplaneze conflictul dintre Ahile și Agamemnon.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
NESTOR (sec. 11-12), călugăr rus din Kiev. I se atribuie vechea cronică rusă „Povestea vremurilor de demult” (cunoscută și sub numele de „Cronica lui Nestor”), care cuprinde și informații privitoare la români.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
NESTOR, Iacob-Marius (1901-1989, n. Focșani), psiholog român. Cercetări și lucrări de psihologie experimentală, școlară, industrială, de orientare profesională („Orientare profesională”, „Profesiograme psihologice”, „Probleme de psihologie școlară”, „Psihologie industrială”).
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink
NESTOR, Ion (1905-1974, n. Focșani), istoric și arheolog român. M. coresp. al Acad. (1955), prof. univ. la București. Contribuții privind istoria Comunei primitive și epoca migrației popoarelor („Der Stand der Vorgeschichtsforschung in Rumänien”, „Les données archéologiques et le problème de la formation du peuple roumain”). A efectuat săpături arheologice la Sărata-Monteoru, Brateiu, Dridu și Suceava care au scos la iveală materiale importante pentru istoria poporului român.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)