Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
NOCTÚRN, -Ă, nocturni, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care se face sau se întâmplă noaptea; de noapte, din timpul nopții. ◊ Loc. adj. și adv. În nocturnă = (despre competiții sportive) (care se desfășoară) în timpul serii. ♦ (Despre păsări răpitoare, animale, insecte) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua. 2. S. f. Competiție sportivă care are loc în timpul serii. 3. S. f. Piesă muzicală, vocală sau instrumentală cu caracter liric, visător și melancolic. – Din fr. nocturne, lat. nocturnus.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
NOCTÚRN, -Ă adj. Care se face sau se petrece noaptea; de noapte. [Cf. fr. nocturne, lat. nocturnus].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
NOCTÚRN, -Ă I. adj. 1. care se face, se petrece noaptea. 2. (despre păsări, animale) de noapte. 3. (despre flori) care nu se deschide decât noaptea. II. s. f. compoziție muzicală cu caracter liric, melancolic, meditativ, frecventă în sec. XVIII și XIX. ♦ în ~ = (cu privire la desfășurarea competițiilor sportive) în timpul nopții. (< fr. nocturne, lat. nocturnus)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
NOCTÚRN adj. (rar) noptatic. (Aventuri ~.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
Nocturn ≠ diurn
Sursa: Dicționar de antonime | Permalink
noctúrn adj. m., pl. noctúrni; f. sg. noctúrnă, pl. noctúrne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
NOCTÚRN ~ă (~i, ~e) 1) Care are loc noaptea; care se face în timpul nopții. Petre-cere ~ă.Flori ~e flori care se deschid numai noaptea. 2) (despre pasări, insecte, ani-male) Care își desfășoară activitatea vitală în cursul nopții; de noapte. /<fr. nocturne, lat. nocturnus
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
NOCTÚRNĂ s.f. Piesă muzicală cu caracter liric, melancolic. ◊ (Cu privire la desfășurarea competițiilor sportive) În nocturnă = în timpul nopții. [ < fr. nocturne].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)