Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
OBIECTIVÍSM s. n. 1. Atitudine de falsă obiectivitate, de pretinsă nepărtinire, de renunțare la orice luare de poziție, la orice apreciere critică în domeniul cunoștințelor sociale. 2. (Ieșit din uz) Obiectivitate (2). – Obiectiv + suf. -ism. Cf. germ. Objektivismus, rus. obĩektivizm.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
OBIECTIVÍSM n. 1) Pretinsă obiectivitate în tratarea fenomenelor realității, prezentate ca necesare istoricește. 2) v. OBIECTIVITATE. /obiectiv + suf. ~ism
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
OBIECTIVÍSM s.n. Falsă obiectivitate prin care unii ideologi își maschează poziția de clasă în teoriile lor; prezentare a unor idei, a unor teorii fără a lua față de ele o atitudine critică. [Cf. rus. obiektivizm, fr. objectivisme].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
OBIECTIVÍSM s. n. atitudine de falsă obiectivitate. (< germ. Objektivismus, rus. obiektivizm)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
obiectivísm (-biec-) s. n.
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută şi adăugită | Permalink
OBIECTIVÍSM s. v. imparțialitate, nepărtinire, obiectivitate.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
obiectivísm s. n. (sil. -biec-; mf. ob-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
OBIECTIVÍSM (‹ germ.) s. n. Orice doctrină susținând capacitatea intelectului uman de a ajunge la o cunoaștere sigură, controlabilă într-o anumită măsură, a anumitor lucruri, în opoziție cu scepticismul și relativismul. ♦ (În etică) Concepție susținând că anumite teze morale rămân adevărate indiferent de ceea ce crede un subiect sau altul. ♦ Atitudine de nepărtinire, de renunțare la orice apreciere critică în domeniul cunoștințelor, teoriilor, ideilor despre societate și om în interpretarea și aprecierea fenomenelor social-politice; pretenție de a elimina din câmpul științelor socio-umane tor ce ține de ideologie, de judecăți de valoare, scopuri, idealuri etc.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)