Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click.
OCTÓMBRIE s. m. A zecea lună a anului, care urmează după septembrie; brumar, brumărel. [Var.: octómvrie, (pop.) octómvre s. m.] – Din sl. oktovrii.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
OCTÓMBRIE m. A zecea lună a anului. [Sil. -bri-e] /<sl. oktovrii
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
OCTÓMBRIE s. (pop.) brumar, brumărel.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
octómbrie s. m. – Luna a zecea a anului. Var. octomvrie, octobre. Sl. oktębri, oktovrii (Cihac, II, 224). Infixul nazal, cf. bg. oktomvrii (Candrea), poate fi de origine sl. sau prin analogie cu noiembrie (Tiktin; Graur, BL, IV, 77).
Sursa: Dicționarul etimologic român | Permalink
octómbrie s. m. (sil. -bri-e), g.-d. art. lui octómbrie; abr. oct.; simb. X (și: .10./-10-)
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
REVOLUȚIA DIN OCTOMBRIE, insurecție armată declanșată la Petrograd în noaptea de 24/25 oct. (6/7 nov.) 1917, în cursul căreia forțele revoluționare (muncitori, soldați și marinari) din oraș ocupă principalele instituții guvernamentale, iau cu asalt (26 oct./8 oct. 1917) Palatul de Iarnă și arestează Guvernul provizoriu (constituit în febr. 1917, în condițiile existenței dualității puterii în Rusia), care reprezenta interesele burgheziei. Congresul II General al Sovietelor de deputați ai muncitorilor și soldaților din Rusia (26-27 oct./8-9 nov. 1917) proclamă instaurarea puterii sovietice, ca formă a dictaturii proletariatului. Congresul adoptă, totodată, Decretul asupra păcii și Decretul asupra pământului și formează primul guvern sovietic, Consiliul Comisarilor Poporului, în frunte cu V.I. Lenin. Din oct. 1917 și până în febr. 1918, revoluția s-a extins în întreaga țară. R. din O. a creat condițiile instaurării în Rusia a unui sistem comunist-totalitar, însoțit de teroare și de pierderea a milioane de vieți.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2023 DEX online (http://dexonline.ro)