PAPANÁȘ, papanași, s. m. 1. Preparat culinar făcut din brânză de vacă, ouă și făină sau griș, fiert în apă sau prăjit în grăsime. 2. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu frunzele compuse din trei foliole și cu flori mici, alburii sau trandafirii (Trifolium arvense). – Cf. papă1.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PAPANÁȘ s. (mai ales la pl.) 1. (BOT.; Trifolium arvense) (reg.) cercură, clopoțel, cotocei (pl.), culbeceasă, ghizdei, mielușel, mâțișor, mâțucă, mohorel, motocei (pl.), pepenări (pl.), pepenei (pl.), pepeniță, pisici (pl.), pufușor, trifoi, coa-da-mâței, iarba-somnului. 2. (reg.) găluștele (pl.) (A mâncat ~i.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
papanáș s. m., pl. papanáși
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PAPANÁȘ ~i m. Preparat culinar în formă de cocoloș sau de turtișoară, făcut din brânză de vacă amestecată cu ouă și făină (sau griș) și fiert în apă sau prăjit în grăsime. /cf. papă
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink