Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PERISCÓP, periscoape, s. n. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. – Din fr. périscope.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PERISCÓP s.n. Instrument optic, format dintr-un tub metalic rigid sau telescopic prevăzut cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. [Pl. -scoape. / < fr. périscope, cf. gr. periskopein < peri – în jur, skopein – a privi, a cerceta].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PERISCÓP s. n. instrument optic, dintr-un tub metalic rigid sau telescopic cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. (< fr. périscope)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
periscóp s. n. (sil. mf. -scop), pl. periscoápe
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PERISCÓP ~oápe n. mil. Aparat optic pentru efectuarea observărilor dintr-un adăpost (tranșee, blindaj etc.), din tancuri sau din submarine. /<fr. périscope
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
PERISCÓP (‹ fr {i}; {s} peri- + gr. skopein „a examina”) s. n. Instrument optic în care razele de lumină sunt deviate cu ajutorul oglinzilor sau al prismelor cu reflexie totală și care permite observatorilor aflați în tranșee, submarine etc. să urmărească ceea ce se întâmplă la suprafața pământului sau a apei. Primul periscop instalat pe un submarin francez datează din 1893, iar periscoapele de tranșee au fost folosite în Primul Război Mondial.
Sursa: Dicționar enciclopedic | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)