Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
PLASTRÓN, plastroane, s. n. 1. Partea din față apretată (detașabilă) a unei cămăși bărbătești. ♦ Partea din față (detașabilă) a unei bluze, rochii etc., care constituie o garnitură. 2. Un fel de cravată lată care acoperă pieptul. 3. Bucată de piele groasă, căptușită, care protejează pieptul la jucătorii de scrimă. – Din fr. plastron.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
PLASTRÓN s.n. 1. Apărătoare din piele căptușită, care protejează pieptul la scrimă. ♦ Partea din față a unei platoșe; pieptar. 2. Partea din față (apretată) care acoperă pieptul la o cămașă bărbătească. 3. (Med.) Regiune dură la palpare. [Pl. -oane. / < fr. plastron].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
PLASTRÓN s. n. 1. apărătoare din piele, căptușită, care protejează pieptul la scrimă. ◊ partea din față a unei platoșe. 2. partea din față (apretată) care acoperă pieptul la o cămașă bărbătească. 3. partea ventrală a carapacei broaștelor țestoase. 4. (med.) regiune dură la palpare. (< fr. plastron)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
PLASTRÓN s. piept, (înv.) manișcă. (~ la o cămașă.)
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
plastrón s. n., pl. plastroáne
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink
PLASTRÓN ~oáne n. 1) Accesoriu (detașabil; scrobit) care se aplică în partea din față a unei cămăși bărbătești. 2) Garnitură detașabilă din partea din față a unei rochii sau bluze. 3) Piesă care protejează pieptul unui scrimer; pieptar. 4) Partea anterioară a unei platoșe. /<fr. plastron
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)