Pentru a naviga pe un cuvânt apăsaţi dublu click pe el. Schimbă navigarea la un click. Declinări
POLIOMIELÍTĂ, poliomielite, s. f. Boală infecțioasă epidemică sau contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii, și care se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare; paralizie infantilă. [Pr.: -li-o-mi-e-] – Din fr. poliomyélite.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a | Permalink
POLIOMIELÍTĂ f. Boală contagioasă provocată de o infecție virotică care se manifestă prin lezarea substanței cenușii a măduvei spinării. [Sil. -li-o-mi-e-] /<fr. polyomyélite
Sursa: Noul dicționar explicativ al limbii române | Permalink
POLIOMIELÍTĂ s.f. Boală infectocontagioasă cauzată de un virus, care se caracterizează prin temperatură, tulburări în starea generală a organismului și paralizii; paralizie infantilă. [< fr. poliomyélite, cf. gr. polios – cenușiu, myelos – măduvă].
Sursa: Dicționar de neologisme | Permalink
POLIOMIELÍTĂ s. f. inflamație septică, alergică etc. a substanței cenușii din măduva spinării, caracterizată prin temperatură, tulburări în starea generală a organismului și paralizii; paralizie infantilă. (< fr. poliomyélite)
Sursa: Marele dicționar de neologisme | Permalink
POLIOMIELÍTĂ s. (MED.) paralizie infantilă.
Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink
poliomielítă s. f. (sil. -li-o-mi-e-), pl. poliomielíte
Sursa: Dicționar ortografic al limbii române | Permalink


Copyright (C) 2004-2024 DEX online (http://dexonline.ro)